ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/03/2015 12:49 EEST | Updated 30/03/2015 12:49 EEST

Μέρκελ: Η Ελλάδα μπορεί να καθορίσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις αλλά πρέπει να βγάζουν νόημα

ASSOCIATED PRESS
German Chancellor Angela Merkel delivers a statement in Berlin, Thursday, March 26, 2015 after first investigation results about the circumstances of the Germanwings plane crash were released. The aircraft, carrying 150 people, crashed in the French alps on Tuesday. The co-pilot of the Germanwings jet barricaded himself in the cockpit and

Η Ελλάδα έχει κάποια ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των μεταρρυθμίσεων, αλλά το γενικό πλαίσιο πρέπει να έχει νόημα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που όλοι έχουμε» είπε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Ελσίνκι.

«Το είδαμε αυτό στην Ιρλανδία, όταν η νέα κυβέρνηση άλλαξε μέρη του οικονομικού προγράμματος» πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι «στο τέλος πρέπει να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε συζητήσεις με τους θεσμούς και τώρα και «περιμένουμε το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών». Στη συνέχεια θα περιμένουμε την αξιολόγηση των θεσμών, συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι δεν την εκπλήσσει που οι συζητήσεις για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων έχουν μεγάλη διάρκεια, καθώς, όπως ανέφερε, πάντα αυτό συνέβαινε.

Σημείωσε επίσης ότι η πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και επανέλαβε πως η πολιτική της Γερμανίας πάντοτε σε αυτό κατέτεινε.

Βερολίνο: Δεν έχει υποβληθεί ακόμη λεπτομερής λίστα

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ δήλωσε ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη υποβάλει λεπτομερή λίστα.

Σημείωσε ακόμη ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για την Ελλάδα, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τα νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Ο Γιέγκερ είπε πάντως ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών συνεχίζονται, ενώ επισήμανε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Πρέπει να περιμένουμε την ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων, η οποία θα είναι κατάλληλη για συζήτηση με τους θεσμούς και κατόπιν με το Eurogroup» πρόσθεσε.