ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/03/2015 18:53 EEST | Updated 30/03/2015 19:01 EEST

Υπόθεση Παπασταύρου: Τι γράφει η La Stampa για τον σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά και τη λίστα Λαγκάρντ

Sooc

Όλα ξεκίνησαν από το δημοσίευμα της La Stampa τη Δευτέρα, σύμφωνα με το οποίο, το «δεξί χέρι» του Σαμαρά, ο Σταύρος Παπασταύρου, είχε δυο λογαριασμούς στην Ελβετία και ήταν στη Λίστα Λαγκάρντ, όμως - όπως σημειώνεται σε αυτό - η έρευνα «κουκουλώθηκε». Η ιταλική εφημερίδα επικαλείται αναφορά στελέχους του ΣΔΟΕ που κάνει λόγο για άνωθεν παρεμβάσεις.

Η «La Stampa» αναφέρει ότι το όνομα του Παπασταύρου συμπεριλαμβανόταν στο ελληνικό σκέλος της λίστας Φαλτσιανί (γνωστή, στην Ελλάδα, ως λίστα Λαγκάρντ), το οποίο δημοσιεύθηκε το 2012 από το περιοδικό Hot Doc. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι στην ίδια λίστα υπήρχε και το όνομα του ελληνο-ισραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, «ο οποίος επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για τον πρώην σύμβουλο του Σαμαρά και ότι διαχειριζόταν κεφάλαια για λογαριασμό του».

H δημοσιογράφος Τόνια Μαστρομπουόνι γράφει ότι το ΣΔΟΕ ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβωθεί αν η προέλευση των ποσών αυτών ήταν παράνομη. «Όταν, όμως, προκηρύχθηκαν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ένας υψηλά ιστάμενος του ΣΔΟΕ ζήτησε από τον υπεύθυνο της έρευνας να βάλει την υπόθεση στο αρχείο. Εκείνος, όμως, αντιστέκεται, γράφει τις ενστάσεις του σε κείμενο που παραδίδει στους ανώτερούς του και καταγγέλλει την ανορθόδοξη πρακτική να του ζητείται, προφορικά, να βάλει στο αρχείο μια υπόθεση», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η αποστροφή του Τσίπρα και η απάντηση Σαμαρά

«Μαθαίνουμε ότι εκβιάζατε υπαλλήλους του δημοσίου για να μην ελεγχθεί η λίστα Λαγκάρντ», είπε στην ομιλία του στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, που αναφέρθηκε στην υπόθεση χωρίς όμως να κατονομάσει τον Στάυρο Παπασταύρου. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υποστήριξε ότι ο κύριος Παπασταύρου έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις: «Φτάσατε και σε σημείο να θίγετε και ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να το κάνετε. Είναι ντροπή σας. Εγώ είμαι της ευθείας αντρικής γραμμής. Εγώ θα πω ότι μακάρι να είχε η Ελλάδα 10 Παπασταύρου. Γι' αυτά που είπατε έχουν δοθεί απαντήσεις. Είναι ντροπή, αλλά ξέρω γιατί το κάνετε, για να κατασκευάσετε μέσα στη Νέα Δημοκρατία έναν Κατρούγκαλο».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Τα ψέματα τελείωσαν για όλους όσοι νόμιζαν ότι θα απολαμβάνουν ενός καθεστώτος πλήρους ασυλίας, όπου οι ισχυροί μένουν ατιμώρητοι και οι φτωχοί πληρώνουν το μάρμαρο», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας το οποίο αναφέρονταν στον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου για τη συμμετοχή του ονόματός του στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η ΝΔ συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα» και προσθέτει ότι στο ίδιο δημοσίευμα, μάλιστα, αποκαλύπτεται ότι ο κ. Παπασταύρου είναι τελικά ο πληρεξούσιος του υπό διερεύνηση λογαριασμού και ότι υπήρξε παρέμβαση για να μπει η υπόθεση στο αρχείο, αφήνοντας παντελώς έκθετους τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Σαμαρά.

«Όταν μια κυβέρνηση όπως αυτή του κ. Σαμαρά είχε υπουργό τον κ. Χαρδούβελη και στέλεχός της τον κ. Παπασταύρου πώς είναι δυνατό να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά;» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.