ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/03/2015 04:32 EEST | Updated 31/03/2015 06:07 EEST

Αλλαγή του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015 προαναγγέλλουν Μάρδας - Σακελλαρίδης

Eurokinissi

Αλλαγή του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015 προανήγγειλε ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

«Θα αλλάξει ο νόμος και η εφαρμογή του θα γίνει λίγο αργότερα» είπε ο κ. Μάρδας και πρόσθεσε πως το εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι πολίτες θα είναι για «κάτι διαφορετικό».

Επίσης όπως διευκρίνισε ο κ. Μάρδας μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος και να αρχίσει να εφαρμόζεται δεν θα πληρώνεται ο φόρος για τα ακίνητα.

Σημειώνεται ότι από χθες Δευτέρα υπήρχαν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Ακόμη ο κ. Μάρδας διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην καταβολή μισθών και συντάξεων, ενώ εκτίμησε πως εντός των επόμενων δύο ημερών θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές μας, ακόμα και με τηλεδιάσκεψη- μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης του Euro-working Group μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Σημείωσε ότι οι θεσμοί έχουν καταλάβει τις θέσεις της κυβέρνησης για εργασιακά και ασφαλιστικό και δεν αποτελούν σημείο τριβής.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντ1» δεσμεύτηκε ότι «η κυβέρνηση δε θα τον εισπράξει για το 2015» ξεκαθάρισε ότι θα καταργηθεί, διευκρινίζοντας ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί ένας άλλος νόμος για την ακίνητη περιουσία, ο οποίος όμως «θα πρέπει να είναι σωστά μελετημένος και να κουμπώσει πάνω σε πραγματικά στοιχεία της οικονομίας».

Όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίσθηκε αισιόδοξος, είπε πως το Eurogroup πρέπει να γίνει σύντομα, ενώ τόνισε πως στο Εuro Working Group της Τετάρτης θα γίνει ενημέρωση μέσα από τους θεσμούς που διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες, όπου, όπως είπε, έχει γίνει πολύ δουλειά.

«Εκτιμάμε, θέλουμε και υπάρχουν οι προϋποθέσεις ότι θα γίνει άμεσα συνεδρίαση του Eurogroup» κατέληξε.