ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
31/03/2015 09:29 EEST | Updated 31/03/2015 09:49 EEST

«Έκλεισαν» οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group. Έπεται Euroworking Group και ίσως Eurogroup

Eoghan OLionnain/Flickr

Οι πολυήμερες διαβουλεύσεις στο Brussels Group,  «έκλεισαν» και σειρά παίρνει πλέον το Euroworking Group και ίσως το Eurogroup. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, προερχόμενες από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, αύριο δεν αποκλείεται να συνεδριάσει τόσο το συμβούλιο των τεχνοκρατών των χωρών μελών (Euroworking Group), όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα. 

Η ελληνική πλευρά ελπίζει σε επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να «κλείσει» η συμφωνία με τους εταίρους και να «ξεμπλοκάρει» η χρηματοδότηση προς την χώρα. 

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε πως η δόση προς το ΔΝΤ ύψους 448 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου θα εξοφληθεί κανονικά, ωστόσο το δημόσιο ταμείο δέχεται  τεράστια πίεση, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις της Αθήνας τόσο προς τους δανειστές, όσο και για εκδόσεις έντοκων γραμματίων, μισθούς και συντάξεις και επιχορηγήσεις, ξεπερνούν για τον μήνα Απρίλιο τα 5 δισ. ευρώ. 

Από τις Βρυξέλλες πάντως, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν μόνον την πιθανότητα συνεδρίασης του Euroworking Group.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι συνεδριάσεις του Brussels Group έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας και οι Έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η Ελληνική κυβέρνηση καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους. Έδωσαν επίσης στους εκπροσώπους των θεσμών απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των ελληνικών προτάσεων.

Οι εν λόγω κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι την Τετάρτη θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, τονίζοντας ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων (fact finding) που εκτυλίσσεται στην Αθήνα. Όπως σημειώνουν, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη βούληση της να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους θεσμούς, στη βάση ενός πλαισίου που δεν θα εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα, αλλά θα διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας.