ΔΙΕΘΝΕΣ
31/03/2015 08:40 EEST | Updated 31/03/2015 09:17 EEST

«Άσεμνες» και «ρατσιστικές» παστούλες απαγορεύθηκαν στη Γαλλία

VALERY HACHE via Getty Images
Pastries known locally as 'Dieu and Déesse' (God and Goddess) are displayed for sale at 'La belle epoque' bakery in Grasse on March 6, 2015. French baker Yannick Tavolaro has been threatened with legal action unless he stops selling the pastries deemed as obscene, by the Representative Council of Black Associations (CRAN), a French anti-racism group, for inciting racial hatred, local media reports. AFP PHOTO / VALERY HACHE (Photo credit should read VALERY HACHE/AFP/Getty Images)

Άσεμνα και ρατσιστικά χαρακτήρισε δικαστήριο της Γαλλίας τα cupcakes ενός ζαχαροπλαστείου στη Νίκαια και αφού επέβαλε πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του καταστήματος τον διέταξε να τα αποσύρει από τη βιτρίνα.

Τα γλυκά με επικάλυψη σοκολάτας απεικονίζουν μια παχουλή ανδρική και μια γυναικεία μορφή, «θεός» και «θεά», όπως βάπτισαν τις βάπτισε ο εμπνευστής της, με ροζ χείλη και προεξέχοντα τα γεννητικά τους όργανα.

Σημειώνεται ότι τα γλυκά αυτά ήταν προς πώληση στο κατάστημα στην πόλη του Grasse για περίπου 15 χρόνια .

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ένα δικαστήριο στη Νίκαια διέταξε ότι τα γλυκά αυτά πρέπει να αφαιρεθούν από βιτρίνα του καταστήματος, λέγοντας πως οι πάστες δείχνουν δύο γκροτέσκες φιγούρες σε άσεμνες στάσεις και υπογράμμισε πως τα γλυκά προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ειδικά αυτή του αφρικανικού λαού ή ανθρώπων που έχουν αφρικανική καταγωγή.

Όμως το δικαστήριο έδειξε επιείκεια, αφού στην απόφασή του διευκρινίζει πως δεν υπήρχε κακόβουλη πρόθεση από το μέρος του ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου και του επέτρεψε να συνεχίσει την παραγωγή και την πώληση τον συγκεκριμένων γλυκών.

Επίσης το δικαστήριο διέταξε τον δήμαρχο της πόλης να διασφαλίσει πως τα γλυκά θα αποσυρθούν άμεσα από τη βιτρίνα, διαφορετικά θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Επιπλέον διέταξε την πόλη να πληρώσει πρόστιμο 1.000 ευρώ στο Συμβούλιο Εκπροσώπησης των Ενώσεων που προασπίζονται τα Δικαιώματα των Μαύρων (CRAN).

Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε προβεί στη καταγγελία κατά του ζαχαροπλαστείου στις αρχές Μαρτίου.

Από την πλευρά το ο ζαχαροπλάστης Γιάνικ Ταβολάρο, δήλωσε πως φτιάχνει τα γλυκά μόνο τα Σαββατοκύριακα και συχνά έπειτα από παραγγελία, ενώ με επιστολή του προς τη CRAN διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε κανένα ρατσιστικό υπονοούμενο, διευκρινίζοντας πως η μαύρη σοκολάτα που χρησιμοποίησε ήταν αναγκαία για τη δημιουργία των συγκεκριμένων χαρακτήρων, που όπως είπε είναι εμπνευσμένη από καρτούν.

Όμως ο πρόεδρος του CRAN Λούι Ζορζ Τιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση το δικαστηρίου χαρακτηρίζοντάς της ως μια προειδοποίηση προς την υπόλοιπη Γαλλία.