ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/03/2015 10:34 EEST | Updated 31/03/2015 15:17 EEST

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση σύστασης εξεταστικής για το μνημόνιο

ARIS MESSINIS via Getty Images
Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends a parliament session in Athens on March 30, 2015. The EU warned Monday that Greece and its creditors had yet to hammer out a new list of reforms despite talks lasting all weekend aimed at staving off bankruptcy and a euro exit. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)

Την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο θα καταθέσει, ίσως και σήμερα Τρίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την Μεγάλη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την Εξεταστική.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μεσημέρι της Τρίτης συνεδριάζει το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, προκειμένου να το αποφασίσει.

Ουσιαστικά στο «στόχαστρο» της Εξεταστικής για πολιτικές ευθύνες θα βρεθούν οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Αντώνης Σαμαράς, όπως και οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η Εξεταστική θα αφορά 4 περιόδους:

Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2010: Πρώτη δανειακή σύμβαση

Μάιος 2010 – Νοέμβριος 2011: Δεύτερη δανειακή σύμβαση

Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012: PSI

Νοέμβριος 2012 – σήμερα: Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Υπενθυμίζεται ότι η εξεταστική επιτροπή για το πώς η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο αποτελεί δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εδώ και 3 εβδομάδες έχουν αποστείλει στον ΣΥΡΙΖΑ κείμενο με την σχετική πρόταση.

Ικανοποιούμε μια λαϊκή απαίτηση, τόνισε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς αναφερόμενος στην πρόταση του κόμματος να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια. Ο Χρ. Μαντάς σε δήλωσή του ανέφερε πως η εξεταστική «θα διερευνήσει την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή των Μνημονίων».

«Υλοποιούμε συνεπώς τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας» υπογράμμισε.

ΝΔ: Τη Νέα Δημοκρατία δεν την αγγίζει καμία εξεταστική

Δήλωση για το θέμα έκανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

«Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν. Τη Νέα Δημοκρατία δεν την αγγίζει καμία. Όμως, ακόμη και μικρά παιδιά καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα της πρότασης, αυτή τη στιγμή. Όταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα. Αλλά «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά - πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο».

ΠΑΣΟΚ: Περιμένουμε την εξεταστική με χαρά

Την απάντηση που είχε δώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επί του θέματος, παραθέτει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την περιμένουμε με χαρά. Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3», τόνιζε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην απάντηση του σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Αγορά", την οποία παραθέτει το κόμμα. Συμπλήρωνε δε, «αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004-2009, όχι από το 2010», τονίζοντας ακόμα ότι «οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, δεν θα επιβιώσουν στη Βουλή».