ΚΟΙΝΩΝΙΑ
31/03/2015 10:04 EEST | Updated 31/03/2015 13:31 EEST

Εντάσεις στη δίκη για την υπόθεση βασανισμού του Ουαλίντ Τάλεμπ

marina demertzian

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω συγκέντρωσης μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων, συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, η εκδίκαση της υπόθεσης του Αιγύπτιου Ουαλίντ Τάλεμπ, που τον Νοέμβριο του 2012, απήχθη και βασανίστηκε φριχτά από τον ιδιοκτήτη του φούρνου στον οποίο δούλευε στη Σαλαμίνα, τον γιο του φούρναρη και δύο φίλους τους. Η φωτογραφία του ημιλιπόθυμου Ουαλίντ που είχε καταρρεύσει μπροστά από ένα δέντρο, με ένα σιδερένιο χαλκά στο λαιμό είχε κάνει τότε τον γύρο του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, υπήρξαν μικροεντάσεις, καθώς οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους δέχονταν τις αποδοκιμασίες του ακροατηρίου. Σήμερα, συνεχίζει την κατάθεσή του ο Ουαλίντ Τάλεμπ.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους τέσσερις κατηγορούμενους είναι αρπαγή, ληστεία, απρόκλητη σωματική βλάβη και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Η συνήγορος του Αιγύπτιου εργάτη ανέφερε ότι ο Ουαλίντ Ταλέμπτ περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια ό,τι φρικτό του συνέβη εκείνη την ημέρα στη Σαλαμίνα, και σημείωσε ότι έγινε προσπάθεια από την πλευρά της υπεράσπισης να μετατραπεί ο θύτης σε θύμα. Φθάσαμε στο σημείο να ακούσουμε ότι το βασανισμένο θύμα που βρέθηκε δεμένο σε ένα δέντρο με αλυσίδα είναι υποκριτής και παριστάνει το θύμα ρατσισμού για να πάρει άδεια παραμονής, τόνισε η συνήγορος.

Η ίδια δήλωσε, επίσης, ότι σημαντική ήταν η κατάθεση, σήμερα στο δικαστήριο, της ειδικής επιστήμονος από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, η οποία περιέγραψε με επιστημονικό τρόπο το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών στην υπόθεση και την ιδιαίτερη σκληρότητα του περιστατικού, που το έκανε να ξεχωρίζει ακόμα και από τα υπόλοιπα γεγονότα ρατσιστικής βίας που είχε καταγράψει στην περίοδο εκείνη το Δίκτυο.

Σήμερα στη δίκη κατέθεσε, επίσης, ο ανθοπώλης που βρήκε πρώτος τον Ουαλίντ και ο αστυνομικός που επιλήφθηκε της υπόθεσης στο σημείο όπου είχε βρεθεί δεμένος και χτυπημένος ο άτυχος εργάτης.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής ο αστυνομικός, τόνισε ότι ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων, ο ιδιοκτήτης του αρτοποιείου, εμφανίσθηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα και παρέδωσε τα χρήματα του Αιγύπτιου που είχαν αφαιρέσει και ήταν περίπου 9.000 ευρώ. Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος είχε αναφέρει πως είχε παρακρατήσει 1.500 ευρώ, που τα είχε δώσει σε χρωστούμενα ενοίκια που όφειλε στο κατάστημά του.

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 30 Απριλίου 2015 με τις καταθέσεις των υπολοίπων μαρτύρων.

Στη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης σημειώθηκε ένταση όταν μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων επιτέθηκαν λεκτικά εναντίον των κατηγορουμένων αλλά και των συνηγόρων υπεράσπισης. Τα πνεύματα ηρέμησαν με παρέμβαση της αστυνομίας.

Πάρης Τσιριγώτης

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)