ΔΙΕΘΝΕΣ
01/04/2015 17:47 EEST | Updated 01/04/2015 17:48 EEST

«Ναι μεν αλλά» από το Ισραήλ για την ανέγερση 2.200 κατοικιών για Παλαιστινίους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

ASSOCIATED PRESS
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu looks on before praying at the Western Wall, the holiest site where Jews can pray, in Jerusalem's Old City, Saturday Feb. 28, 2015. (AP Photo/Marc Sellem, Pool)

Οι ισραηλινές αρχές έδωσαν το πράσινο φως για την κατασκευή 2.200 κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, το μεγαλύτερο έως σήμερα αναπτυξιακό σχέδιο σε αυτήν την παλαιστινιακή περιοχή που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Αυτό το μέτρο, ωστόσο, ενδέχεται να μην υλοποιηθεί ποτέ, τόνισε η ισραηλινή οργάνωση Ir Amim, που αγωνίζεται για το «ίσο» μοίρασμα της Αγίας Πόλης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Αν και στους κατοίκους της συνοικίας αλ Σαουάχρα έχει επιτραπεί επίσημα να οικοδομήσουν τις κατοικίες τους στα εδάφη τους, οφείλουν ακόμα να υποβάλουν προς έγκριση τα σχέδια αυτά, τα οποία ενδέχεται να μην εγκριθούν παρά πριν περάσουν «χρόνια».

Σύμφωνα με την Ir Amim, το σχέδιο που ανακοίνωσε η ισραηλινή δημοτική αρχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ αποτελεί το πλέον σημαντικό κατασκευαστικό σχέδιο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά την έναρξη της κατοχής το 1967.

Το Ισραήλ θεωρεί την «ενιαία» Ιερουσαλήμ την «αιώνια» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ορίσουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ την πρωτεύουσα του Κράτους που θα ιδρύσουν.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα», εκτίμησε ο Αβίβ Τατάρσκι, ερευνητής της μκο, που καταγγέλλει την έλλειψη δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με μία ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος Νιρ Μπαρκάτ πρότεινε ένα σχέδιο οικοδόμησης κατοικιών όπως επίσης και δρόμων, υποδομών και δημοσίων κτιρίων για τους Παλαιστίνιους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Όμως αυτό το σχέδιο, που συζητείται από το 2009, δεν υλοποιήθηκε ποτέ εξαιτίας των αντιρρήσεων των κομμάτων της Δεξιάς έως τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν εγκρίθηκε από την τοπική επιτροπή σχεδιασμού της Ιερουσαλήμ.

Τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει ότι επιδιώκει να ανεγερθούν χιλιάδες νέες κατοικίες στις συνοικίες όπου το Ισραήλ έχει αναπτύξει εποικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ισραηλινές αρχές ότι δεν χορηγούν παρά μόνο με το σταγονόμετρο οικοδομικές άδειες, και συνεπώς οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να οικοδομήσουν παράνομα.

Το Ισραήλ κατεδαφίζει πολύ συχνά τα σπίτια που οικοδομούνται χωρίς άδεια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)