ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/04/2015 07:43 EEST | Updated 01/04/2015 07:44 EEST

Στο έλεος του Στρυμόνα ο νοτιολανατολικός κάμπος Σερρών

eurokinissis

Το ένα μετά το άλλο πλημμυρίζουν τα χωράφια στον νοτιανατολικό κάμπο των Σερρών, καθώς τίποτα φαίνεται να μην μπορεί να συγκρατήσει τα νερά του Στρυμόνα. Τα αναχώματα σπάνε, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα προβλήματα στους δήμους Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ν. Ζίχνης και Αμφίπολης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, περισσότερα από 25.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει σε Αχινό, Ίβηρα και Μαυροθάλασσα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βισαλτίας, Γιώργο Μαυρίδη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόσβαση στην κτηνοτροφική μονάδα στον Αχινό που βρισκόταν χθες, Τρίτη, σε άμεσο κίνδυνο, γίνεται μόνο μέσω βάρκας.

«Χθες απομακρύναμε περίπου 60 ζώα από τη μονάδα, ενώ το απόγευμα μεταβήκαμε με βάρκες στο σημείο προκειμένου να μεταφέρουμε τροφή στα άμοιρα ζώα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαυρίδης.

Στον δήμο Βισαλτίας παραμένει ο Στρατός, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και αστυνομική δύναμη, που αποτρέπει τη διέλευση αγροτών από πρώην αγροτικούς δρόμους, ενώ τα νερά του παραποτάμου Μπέλιτσας απειλούν κτηνοτροφική μονάδα που βρίσκεται στο Παραλίμνιο με 300 ζώα.

«Στήνουμε συνέχεια αναχώματα, τα μηχανήματα δεν σταματούν ούτε το βράδυ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Γιώργος Στόικος, τονίζοντας ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι να προστατέψει την κτηνοτροφική μονάδα του Παραλιμνίου και να διατηρήσει τον αγροτικό δρόμο πρόσβασης ανοιχτό, καθώς κάθε μέρα ο κτηνοτρόφος μεταφέρει δύο τόνους γάλα. «Αν δεν τον προστατεύσουμε, θα καταστραφεί» εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων στις Σέρρες, Κωνσταντίνο Στέφο, τα νερά του ποταμού Στρυμόνα θα φτάσουν στο Μύρκινο, ενώ η συνάντηση του ποταμού Στρυμόνα με τον ποταμό Αγγίτη θα προκαλέσει και άλλες πλημμύρες.

Παρ' όλα αυτά η στάθμη των νερών στην Κερκίνη πέφτουν καθημερινά και τα μηνύματα από τα βόρεια του νομού είναι ενθαρρυντικά.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα συναντάται σήμερα,Τετάρτη, ο δήμαρχος του δήμου Εμμανουήλ Παππάμ, Δημήτρης Νότας, με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση για την οικονομική υποστήριξη και για την άμεση κατασκευή των κατεστραμμένων από την πλημμύρα αρδευτικών δικτύων και αντλιοστασίων στην περιοχή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)