ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/04/2015 14:56 EEST | Updated 01/04/2015 15:26 EEST

Ανάβουν φωτιές οι δηλώσεις Βούτση στο Spiegel: Εάν δεν πάρουμε τη δόση δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ

Eurokinissi

«Η Ελλάδα απειλεί να μην πληρώσει με το ΔΝΤ». Με αυτό τον τίτλο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση σημειώνει ότι «Στις 9 Απριλίου πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ένα ποσό ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ. Αν οι διεθνείς πιστωτές, μέχρι τότε, δεν συμβάλλουν στην ρευστότητα της χώρας, ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών απειλεί να μην τηρήσει την προθεσμία». Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τονίζει χαρακτηριστικά «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου».

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Βούτση ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι «τα χρήματα φτάνουν μέχρι τα μέση του Απρίλη» επεσήμανε πως «εάν δεν λάβουμε ως τις 9 Απρίλη χρήματα, προτεραιότητα θα δοθεί στους μισθούς, τις συντάξεις και τις μισθώσεις εντός της Ελλάδας, και στην συνέχεια θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση, για το ότι δεν θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε εγκαίρως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Στο σημείο αυτό στο άρθρο σημειώνεται ότι μια τέτοια παράβαση της συμφωνίας θα αποτελούσε μια σαφέστατη μομφή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- κάτι που μέχρι στιγμής, στην ιστορία του Ιδρύματος, δεν έχει συμβεί ποτέ.

Επιλέον, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «Επιθυμία μας είναι να συμβάλλει και η Ρωσία στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Τόσο μέσω εμπορικών συμφωνιών, όσο και με την αγορά κρατικών ομολόγων, πρωτογενούς τομέα». Πίστη υπάρχει πως σε περίπτωση αγοράς Ελληνικών ομολόγων, εκ μέρους της Ρωσίας, απευθείας από το ελληνικό κράτος, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα αυξηθεί, ενώ τα και τα spreads θα υποχωρήσουν. Προτεραιότητα για ρωσικές επενδύσεις φέρεται να δίνεται κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των συγκοινωνιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλάρίδης σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει:

«Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία».

Την ίδια ώρα, άμεση ήταν η αντίδραση ΠΑΣΟΚ το οποίο με ανακοίνωσή του «βλέπει» ανοικτή σύγκρουση Μαξίμου-Βούτση ενώ αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να μην υπήρχε συνεννόηση.

«Πώς είναι όμως δυνατόν ο κ. Βούτσης να έχει εκφραστεί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε διεθνές περιοδικό χωρίς συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό;» επισημαίνεται.