ΔΙΕΘΝΕΣ
01/04/2015 07:35 EEST | Updated 01/04/2015 07:46 EEST

Διαψεύσεις για τα περί ύπαρξης βίντεο από τα τελευταία λεπτά του Α320 που συνετρίβη στις Άλπεις

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Thursday March 26, 2015 file photo a rescue worker is lifted into an helicopter at the crash site near near Seyne-les-Alpes, France. The somber mission to recover the remains of 150 people killed instantly when the Germanwings flight slammed full speed into the Col de Mariaud is not a quiet one and crucial physical evidence for the crash investigation can be gathered only when the mountains cooperate. (AP Photo/Laurent Cipriani, File)

Η γαλλική χωροφυλακή διέψευσε σήμερα Τετάρτη το περιοδικό Paris Match και την εφημερίδα Bild που ισχυρίζονται πως έχουν στην κατοχή τους βίντεο από κινητό τηλέφωνο επιβάτη που βρισκόταν μέσα στο αεροσκάφος της Germanwings το οποίο συνετρίβη στις Άλπεις.

Στις ιστοσελίδες τους, τα δύο μέσα, αναφέρουν πως το κινητό τηλέφωνο βρήκαν τα συνεργεία που βρίσκονται στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους  και κατάφεραν με ειδική επεξεργασία να ανασύρουν το υλικό.

Σε αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιβεβαιώνεται ο πανικός που επικράτησε λίγα λεπτά πριν το αεροσκάφος συντριβεί.

Τόσο το γαλλικό περιοδικό, όσο και η γερμανική εφημερίδα, περιγράφουν σκηνές χαοτικές, όπου είναι σχεδόν αδύνατον να διακρίνει κανείς τα πρόσωπα. Κραυγές ακούγονται ασταμάτητα, κάτι που είχε αποκαλυφθεί και από τους ήχους που ανακτήθηκαν από το μαύρο κουτί που βρέθηκε, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα τελευταία λεπτά οι επιβάτες και το πλήρωμα είχαν καταλάβει συνέβαινε. 

«Οι επιβάτες του αεροσκάφους Α320 της Germanwings είχαν πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι το αεροπλάνο επρόκειτο να συντριβεί και φώναζαν “Θεέ μου” μόλις πριν τη συντριβή» αναφέρουν οι ίδιες πηγές επικαλούμενες το βίντεο που δηλώνουν πως έχουν στην κατοχή τους.

Ειδικότερα, στο μαγνητοσκοπημένο υλικό «ακούγεται να φωνάζουν “Θεέ μου” σε πολλές γλώσσες», έγραψε το Paris Match χθες Τρίτη στην ηλεκτρονική του έκδοση διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία» για την προέλευση του βίντεο.

«Η σκηνή είναι τόσο χαοτική που δεν διακρίνεται κανείς αλλά οι κραυγές των επιβατών αποκαλύπτουν ότι αντιλαμβάνονταν πλήρως τι θα συνέβαινε. Προς το τέλος, έπειτα από μια πολύ ισχυρή δόνηση, οι κραυγές εντείνονται. Μετά τίποτα», διευκρινίζει το Paris Match.

Στο ίδιο βίντεο «ακούγονται επίσης, τουλάχιστον τρεις φορές, μεταλλικοί χτύποι που δείχνουν ότι ο πιλότος προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα του θαλάμου διακυβέρνησης με ένα βαρύ αντικείμενο», προσθέτει το Paris Match, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις καταγραφές του μαύρου κουτιού.

Διαψεύσεις

Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι «εντελώς λανθασμένοι», απάντησε ο αντισυνταγματάρχης Ζαν-Μαρκ Μενισινί, της γαλλικής χωροφυλακής, όταν ρωτήθηκε από το CNN.

Διευκρίνισε ότι τα κινητά τηλέφωνα που συλλέχθηκαν από τον τόπο της συντριβής δεν έχουν «ακόμη αξιοποιηθεί» από τους ερευνητές και ότι θα πρέπει να σταλούν για ανάλυση στο Ινστιτούτο Εγκληματολογικών Ερευνών της εθνικής χωροφυλακής στο Ροσνί-σου-Μπουά, κοντά στο Παρίσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου.

Το αεροπορικό δυστύχημα στις γαλλικές Άλπεις στοίχισε τη ζωή 150 ανθρώπων, με τον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους να θεωρείται ότι το προκάλεσε με τη θέλησή του.

«Εάν υπάρχει βίντεο πρέπει να παραδοθεί στις αρχές»

Ο γάλλος εισαγγελέας αρμόδιος για τη δικαστική έρευνα για τη συντριβή του A320 της Germanwings κάλεσε σήμερα οποιονδήποτε διαθέτει βίντεο σχετικό με την αεροπορική καταστροφή να το παραδώσει στους ερευνητές, διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι έχει στην κατοχή του τέτοιο υλικό.

«Αν υποτεθεί ότι ένα πρόσωπο έχει στην κατοχή του ένα τέτοιο βίντεο, πρέπει να το παραδώσει αμέσως στους ερευνητές» της χωροφυλακής, δήλωσε ο Μπρις Ρομπέν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο εισαγγελέας διέψευσε ότι «στην παρούσα φάση των ερευνών περιλαμβάνονται στην ανάλυση ένα ή περισσότερα βίντεο στα οποία έχει αποτυπωθεί η συντριβή του αεροσκάφους A320».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post