«Φίλια πυρά» κατά Πανούση, αλλά και στήριξη για το άρθρο για την αστυνομία

«Φίλια πυρά» κατά Πανούση, αλλά και στήριξη για το άρθρο για την αστυνομία
sooc

Αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το άρθρο- παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης- Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, στα «Νέα», στο οποίο ασκεί έντονη κριτική στις αντιλήψεις «καθαρόαιμων αριστερών» όσο αφορά στην αστυνομία.

Νίκος Φίλης και Ραχήλ Μακρή πήραν αποστάσεις από το άρθρο, με τον κ. Φίλη, μιλώντας στο ΣΚΑΙ να κάνει λόγο για «ατόπημα» από πλευράς του κ. Πανούση. «Δεν πιστεύω ότι τα όσα περιγράφει αφορούν την κυβερνώσα παράταξη. Δεν είμαστε "αριστερά του τίποτα", ούτε λέει ότι αφορά την κυβερνώσα παράταξη. Μιλάει με γενικό τρόπο ο κ. Πανούσης», πρόσθεσε ο ίδιος. «Επαναλαμβάνω, είναι υπουργός και οφείλει να εφαρμόζει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης», κατέληξε.

Από τη μεριά της η Ραχήλ Μακρή μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχολίασε πως «ο Πανούσης είναι υπουργός και όχι σχολιαστής» και πρόσθεσε πως έχει θεσμικό ρόλο. «Θεωρώ, λοιπόν ότι θα πρέπει να ζητήσει από κάποιους συγγνώμη και είναι, βέβαια, προσωπική μου άποψη αυτή, πολιτική», είπε.

Σε τοποθέτηση προέβη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας ότι «πέρα από το ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί η μεταφορά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, και να πραγματοποιηθεί, δεν νομίζω ότι αυτό θα σημαίνει ότι θα συνενωθούν τα δύο χαρτοφυλάκια» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στο άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Επομένως ο κ. Πανούσης, σύμφωνα με αυτά που μου είπατε – γιατί δεν έχω διαβάσει ακόμα το άρθρο- αναφέρεται σε ζητήματα του δικού του πεδίου κυρίως, και δεν αισθάνομαι καθόλου ότι ανακατεύει τη δική μου περιοχή» συμπλήρωσε ο κ. Παρασκευόπουλος. «Στο μέτρο που μιλάει συνολικά για την κυβέρνηση κάνει μια πολιτική εκτίμηση γενική, την οποία μπορεί να κάνει ο καθένας. Τα υπόλοιπα, όπως οι καταλήψεις κλπ είναι θέματα της δικής του αρμοδιότητας» επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Υπέρ της τοποθέτησης του Γιάννη Πανούση τάχθηκε η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία στον Mega δήλωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός λέει το αυτονόητο. «Ένα άρθρο είναι, ο κ. Πανούσης αρθρογραφεί συχνά. Δεν θέλει να στείλει κάποιο μήνυμα. Μιλάει ορμώμενος από ένα γεγονός που μας απασχόλησε, δεν υπάρχουν κρυμμένα μηνύματα». Σε παρεμφερές πλαίσιο κινήθηκε και ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας για ομάδες οι οποίες «δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τα ΜΑΤ».

Οι ομάδες αυτές, όπως είπε, «καταλαμβάνουν χώρους που μετά τη νέα κυβέρνηση έχουν μείνει σχετικά αφρούρητοι, με την έννοια ότι είναι δημόσιοι χώροι και ελεύθερης πρόσβασης...προσπαθώντας να προκαλέσουν την παρέμβαση των ΜΑΤ».Ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι στη γενική κατεύθυνση συμφωνεί πολύ. "Δεν μπορεί να μείνει το πράγμα έτσι ελεύθερο. Οι χώροι αυτοί είναι χώροι εκπαίδευσης, έρευνας, ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι άνθρωποι πρέπει να μπαίνουν εκεί και να εργάζονται. Ουδέποτε έκλεισε ο χώρος αυτός σε ιδέες περίεργες ή ανατρεπτικές».

Aπό πλευράς του, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε τις σχέσεις του με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, καθ'όλα άριστες. Σε ερώτηση, δε, για το άρθρο του κ. Πανούση, ο υπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει.

«Έχει την άποψή του, τη γράφει, δικαίωμά του είναι. Όσον αναφορά στο περιεχόμενο, σε γενικές γραμμές μπορεί να πει κανείς ότι είναι ένα περιεχόμενο με το οποίο μπορούσε κανείς να συμφωνήσει σε αρκετά πράγματα από αυτά. Κατά τη γνώμη μου, στη φάση που βρισκόμαστε, έπρεπε να γνωρίζουμε ότι θα γίνει μεγάλη "αγιοποίηση" αυτού του γράμματος και θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης στον ραδιοσταθμό Βήμα για το άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Πρόσθεσε πως «δεν θεωρώ την εκτίμηση- και είναι υπερβολικό αυτό που γίνεται- ότι σε όλη την Ελλάδα γίνονται καταλήψεις. Είναι εκατό- διακόσια άτομα, τα οποία διαμαρτύρονται με αυτό τον τρόπο, άρα νομίζω ότι δεν πρέπει να δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία και να αναδεικνύεται σαν κρίσιμο γεγονός ένα τέτοιο φαινόμενο».

Αναφορικά με την ένταξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο Δικαιοσύνης είπε πως «η συγχώνευση των δύο υπουργείων νομίζω ότι πρέπει να γίνει, είναι αναγκαίο. Ναι, επικεφαλής θα είναι ο κ. Παρασκευόπουλος. Απ' ό,τι καταλαβαίνω και στην πρότασή του ήταν αυτό».

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα παραμονής του κ. Πανούση στην κυβέρνηση είπε: «Για μένα όχι, ούτε για την κυβέρνηση».

Ποτάμι: Καλά κάνει ο Πανούσης και λέει τα αυτονόητα

«Καλά κάνει ο κ.Πανούσης και λέει τα αυτονόητα που δυστυχώς- ακόμη και αυτά- στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι περιζήτητα. Δεν αναμένουμε την απάντηση του κ.Παρασκευόπουλου και του κ.Βούτση, τους οποίους πρωτίστως αφορούν οι διαπιστώσεις του κ.Πανούση. Αναμένουμε όμως τη σαφή και δημόσια εντολή του Πρωθυπουργού. Υπερασπιστείτε τα δικαιώματα των πολλών στην παιδεία, την ασφάλεια, την δικαιοσύνη. Μην γίνεσθε υποχείρια ακραίων μειοψηφιών» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού.

ΠΑΣΟΚ: Ο Πανούσης να επιλέξει: ή θα συνταχθεί με όσα καταγγέλλει ή θα παραιτηθεί

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το άρθρο έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «ως αρθρογράφος, ο κ. Πανούσης μιλάει σωστά.

Ως αρμόδιος υπουργός όμως πρέπει να επιλέξει: ή θα συνταχθεί με όσα καταγγέλλει βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών ή θα παραιτηθεί καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ».

Δημοφιλή