ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/04/2015 12:23 EEST | Updated 04/04/2015 16:07 EEST

Έκτακτη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον την Κυριακή

ASSOCIATED PRESS
Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde, left, shakes hands with Greek Finance Minister Yanis Varoufakis during a meeting of eurogroup finance ministers in Brussels on Wednesday, Feb. 11, 2015. Leading European officials downplayed expectations that a comprehensive debt deal with Greece is likely Wednesday at an emergency meeting in which Greece’s finance minister is set to unveil a plan to loosen austerity’s grip on his economy. (AP Photo/Virginia Mayo)

Στην Ουάσινγκτον, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μεταβαίνει την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προκειμένου να συναντηθεί με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης.

Η είδηση έγινε γνωστή το απόγευμα του Σαββάτου με μια λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, το ραντεβού ζητήθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας μάλιστα στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ζήτημα είναι σημαντικό. Κάτι που έπεισε την επικεφαλής του ΔΝΤ και δέχτηκε τη συνάντηση, κατά ημέρα μάλιστα που είναι αργία, καθώς είναι το καθολικό Πάσχα.

Το ταξίδι του κ. Βαρουφάκη γίνεται λίγες ημέρες, στις 9 Απριλίου, πριν την καταβολή της δόσης των 450 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το ΔΝΤ διέψευσε το δημοσίευμα του Spiegel για τα περί ανάκλησης των τεχνικών κλιμακίων της Αθήνα λόγω μη επαρκούς προόδου στις ζητήσεις με τις ελληνικές αρχές.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε το θέμα και σε ανακοίνωση δεν αναφέρεται πουθενά ότι αποσύρθηκε το προσωπικό του Ταμείου από την Ελλάδα, αλλά εξηγεί ότι είναι μία «συνήθης εναλλαγή» των μελών της τεχνικής ομάδας.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Οι τεχνικές ομάδες των τριών θεσμικών οργάνων βρίσκονταν στην Αθήνα για πάνω από τρεις εβδομάδες συνεργαζόμενες με τις ελληνικές αρχές. Ορισμένα μέλη των ομάδων επιστρέφουν στις έδρες τους, ως μέρος της συνήθους εναλλαγής κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών. Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται από τις πρωτεύουσες και απευθείας επί του εδάφους, με τη συμμετοχή και των τοπικών υπαλλήλων».

Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων πως υπάρχουν χρήματα για να γίνουν οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και όλων των άλλων υποχρεώσεων της επόμενης εβδομάδας και τόνισε πως στις 9 Απριλίου θα καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ αν και οι εντολές πληρωμών θα δοθούν στις 8 Απριλίου.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα

Για στασιμότητα των συνομιλιών στην Αθήνα έκανε λόγο το Der Spiegel, αναφέροντας ότι για τον λόγο αυτό το ΔΝΤ απέσυρε προσωρινά τα τεχνικά του κλιμάκια από την ελληνική πρωτεύουσα.

Έκανε μάλιστα λόγο για οργή του ΔΝΤ λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Δεδομένου ότι περαιτέρω συνομιλίες δεν αναμένεται να καρποφορήσουν, ανέφερε δόθηκε εντολή στους συνεργάτες του Ταμείου να εγκαταλείψουν την ελληνική πρωτεύουσα προκειμένου να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στα σπίτια τους.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το Spiegel, η ελληνική πλευρά διεμήνυσε από την πλευρά της ότι θέλει να γιορτάσει ανενόχλητη το ορθόδοξο Πάσχα. Συνεπώς οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να συνεχιστούν πριν από τα μέσα Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών οι Financial Times, έδωσαν στη δημοσιότητα τη λίστα με τα μέτρα τα οποία κατέθεσε προς τους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση προσδοκώντας συνολικά έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ