ΔΙΕΘΝΕΣ
05/04/2015 10:13 EEST | Updated 05/04/2015 10:14 EEST

Έκκληση για παγκόσμια ειρήνη από τον Πάπα. Ειδική αναφορά σε παλαιστινιακό, Συρία και Ιράκ

FILIPPO MONTEFORTE via Getty Images
Pope Francis greets the crowd from the central loggia of St Peters' basilica after the 'Urbi et Orbi' blessing for Rome and the world following the Easter Mass on April 5, 2015 in Vatican. Pope Francis condemned, yesterday, indifference and 'complicit silence' to jihadist attacks on Christians as he presided over Easter ceremonies in the wake of a massacre of nearly 150 people at a Kenyan university by Shebab Islamists. The leader of the world's 1.2 billion Catholics brought up the extremist per

Στην ανάγκη να τερματιστεί η βία και να υπάρξει ουσιαστική προσπάθεια για την επικράτηση της ειρήνης αναφέρθηκε ο πάπας Φραγκίσκος στο κήρυγμά του προς τους συγκεντρωμένους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου κατά τη σημερινή ημέρα εορτασμού του Καθολικού Πάσχα.

«Χρειάζεται ταπεινότητα και ταπείνωση, διότι δεν υπάρχει ταπεινότητα χωρίς ταπείνωση», υπογράμμισε ο ποντίφικας.

Ο Φραγκίσκος ζήτησε να επικρατήσει η ειρήνη «στην αγαπημένη Συρία και στο Ιράκ ώστε να σιγήσουν τα όπλα και να επανακαθιερωθεί η καλή συνύπαρξη μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων και ομάδων που συνθέτουν τις χώρες αυτές».

Παράλληλα ο ποντίφικας ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να μην παραμείνει απαθής ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να επικρατήσει η ειρήνη και στους Αγίους Τόπους όπως και η επανασυμφιλίωση Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο πάπας ζήτησε από όλους να προσευχηθούν υπερ όσων έχασαν τη ζωή τους με ιδιαίτερη αναφορά στους νέους που δολοφονήθηκαν στην Κένυα «και σε όσους απήχθησαν, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Ο πάπας ζήτησε από τον «νικηφόρο Ιησού να απαλύνει τον πόνο των τόσων χριστιανών αδελφών οι οποίοι είναι θύματα διώξεων εξαιτίας του ονόματός Του, όπως και όλων εκείνων οι οποίοι υποφέρουν άδικα από τις συνέπειες των συγκρούσεων και της βίας που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Ο ποντίφικας ζήτησε να επικρατήσει η κοινή θέληση για ειρήνευση στην Υεμένη, στην Νιγηρία και σε πολλές περιοχές του Σουδάν και του Κονγκό.

Παρά τον βροχερό καιρό, η πλατεία του Αγίου Πέτρου γέμισε από πιστούς τους οποίους ο Φραγκίσκος ευχαρίστησε για τον απτόητο ενθουσιασμό τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)