ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/04/2015 09:38 EEST | Updated 06/04/2015 09:39 EEST

Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στη Χαλυβουργική. Συνάντηση Λαφαζάνη με τη διοίκηση

Eurokinissi

Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό της ανακοίνωσε η εταιρεία Χαλυβουργική.

Ειδικότερα, σε εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η προσφυγή της Χαλυβουργικής στο μέτρο της εθελουσίας εξόδου δυστυχώς είναι αναγκαία και αναπόφευκτη, υπαγορευόμενη από την δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία».

Όπως σημειώνεται, «η ανακοίνωση και του νέου αυτού προγράμματος εθελουσίας εξόδου γίνεται μετά από έγκαιρη ενημέρωση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της εταιρείας, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 2013, οπότε και υλοποιήθηκε εθελούσια έξοδος με παροχή σημαντικότατων κινήτρων αποχώρησης στο προσωπικό, χωρίς να προσφύγει η Εταιρεία σε ομαδικές απολύσεις».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η παρατεινόμενη δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με το παράλογο ενεργειακό κόστος (ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο) έχουν πλήξει βαρύτατα την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και έχουν καταστήσει τη βιομηχανία χάλυβα ένα από τα μεγάλα θύματα της ακολουθούμενης ενεργειακής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, η Χαλυβουργική, μολονότι διαθέτει από τις πλέον σύγχρονες μονάδες στην Ευρώπη, βιώνει, όπως και οι λοιπές εταιρείες του κλάδου, δραματική πραγματικότητα, με μείωση της παραγωγής και συσσώρευση μεγάλων ζημιών, Είναι γνωστό σε όλους ότι το χαλυβουργείο της Εταιρείας δεν λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο του 2012, ενώ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις λειτουργούν περιοδικά. Καθ' όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία συνέχιζε να καταβάλει την μισθοδοσία στο σύνολο του προσωπικού κανονικότατα, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια επιχειρηματικά δρώμενα για μονάδες που δεν λειτουργούν».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας στο υπουργείο, σε μια προσπάθεια να μην εφαρμοστεί η εθελουσία έξοδος.Η εταιρεία χαρακτηρίζει αναγκαία και αναπόφευκτη την προσφυγή στο μέτρο της εθελουσίας εξόδου, επικαλούμενη την κρίση στον κλάδο και το υψηλό ενεργειακό κόστος, ενώ επισημαίνει ότι είχε ενημερώσει σχετικά το σωματείο των εργαζομένων.

Τονίζει τέλος ότι το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου επελέγη αντί των απολύσεων «ως το ηπιότερο για τους εργαζόμενούς της μέτρο».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)