ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/04/2015 14:14 EEST | Updated 06/04/2015 14:14 EEST

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ: Δεν μας ζήτησε το ΔΝΤ περικοπές σε συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ

ASSOCIATED PRESS
Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund arrives at an economic conference seeking billions of dollars in investment that brings together hundreds of business executives and foreign leaders, in Sharm el-Sheikh, Egypt, Friday, March 13, 2015. The conference is the government's centerpiece for showing that the country is ready for business. Egyptian President Abdel-Fattah el-Sissi has staked much of his legitimacy on fixing an economy deeply damaged by four years of

Ενώ τα διεθνή μέσα έχουν πάρει φωτιά για τη μεταμεσονύχτια συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας ότι από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητήθηκαν περικοπές σε συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να διαψεύσει.

Ειδικότερα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν ότι η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών δεν έγινε με πρωτοβουλία της Κριστίν Λαγκάρντ.

Το επίμαχο δημοσίευμα

Το δημοσίευμα που άναψε φωτιές ανήκει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA). Εκτός των απαιτήσεων του ΔΝΤ, το DPA επικαλείται πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα προσπαθεί να πείσει το ΔΝΤ να μην επιμείνει μέχρι τον Ιούλιο σε μια σειρά από περικοπές ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πολυπόθητης βοήθειας προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρει, το ΔΝΤ ζητεί περικοπές συντάξεων, ιδίως στις πρόωρες συντάξεις, καθώς και αύξηση του ΦΠΑ, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας είναι πιο «ευέλικτοι».

Σχολιάζοντας ότι το ΔΝΤ είναι ένας ιδιαίτερα σκληρός διαπραγματευτής, επισημαίνει επίσης ότι «οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα σε Βρυξέλλες και Αθήνα» ενώ, επικαλούμενο κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το πρακτορείο αναφέρει ότι η Αθήνα προσπαθεί να πείσει το ΔΝΤ να χαλαρώσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα.

Κόκκινες γραμμές ασφαλιστικό-εργασιακά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, πάντως νωρίτερα δεν διέψευδε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκαν τόσο το ασφαλιστικό όσο και οι εργασιακές σχέσεις, είπε όμως ότι στα θέματα αυτά δεν υποχωρεί η κυβέρνηση. Όπως είπε μιλώντας στον Real, ερωτηθείς σχετικά «δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο θέματα- συζητήθηκε συνολικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, στους θεσμούς, ένας εκ των οποίων είναι το ΔΝΤ και έγινε συζήτηση διεξοδική σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα και η ελληνική πλευρά και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση».

Υπό συζήτηση η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Για το ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά τόνισε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση».

Όμως επεσήμανε ότι «από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει δεν υπάρχει κάποια αύξηση του ΦΠΑ σε οποιοδήποτε νησί».

Πρόσθεσε πάντως ότι «η συζήτηση είναι ανοικτή- αυτό που έχει πει, δηλαδή κι η κ. Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υποβάλει τέτοιου τύπου πρόταση προς τους θεσμούς και προς το Brussels Group».