ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/04/2015 09:59 EEST | Updated 06/04/2015 09:59 EEST

Βόμβες από Πανούση: Διαφωνία με την κυβερνητική γραμμή στην ασφάλεια. Αλλαγές στην ΕΛΑΣ

Eurokinissi

Παραδέχτηκε ότι διαφωνεί με τη γραμμή της κυβέρνησης στα θέματα Ασφαλείας ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας Του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους, έχει κάνει «διαφορετική ανάλυση για θέματα που αφορούν καταλήψεις, επεισόδια κ.α. σε σχέση με αυτή της κυβέρνησης».

Μάλιστα, αναφερόμενος στο θέμα των επεισοδίων στις Σκουριές, είπε ότι «εκεί έχουν αγριέψει τα πράγματα, θα έχουμε νεκρούς, αν συνεχιστεί η κατάσταση. Η αστυνομία βρίσκεται ανάμεσα σε 3.000 εργαζόμενους και 1.000 κατοίκους που συγκρούονται. Έχω πει στον κ. Λαφαζάνη ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική, δεν μπορεί να δώσει λύση η αστυνομία».

Ο κ. Πανούσης ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι περιμένει από την κυβέρνηση να έρθει πιο κοντά στη δική του προσέγγιση για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του προκειμένου να δώσει λύσει στα προβλήματα των καταλήψεων και των επεισοδίων. Όσον αφορά στους κουκουλοφόρους στα Εξάρχεια είπε ότι «αυτοί θέλουν να κάψουν κόσμο».

Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι η επιστολή του στα Νέα που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης λειτούργησε αφυπνιστικά. Αναφορά έκανε επίσης και στις ομάδες που καταλαμβάνουν κτίρια, λέγοντας ότι «τους δώσαμε χρόνο να σκεφτούν τι κάνουν, αν το θέμα όμως πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και εξαπλωθεί το φαινόμενο, η αντιμετώπισή τους πρέπει να αλλάξει».

Αλλαγές στην ΕΛΑΣ

Ο κ. Πανούσης ανακοίνωσε ότι πέντε κινητές μονάδες της ΕΛΑΣ (βαν) θα τεθούν σε λειτουργία μετά το Πάσχα. Θα πρόκειται για κινητές αστυνομικές μονάδες που θα διατεθούν σε έδρες περιφερειών και σε νομούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εγκληματικότητας.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα ιδρύσει τον θεσμό του τοπικού αστυνομικού. Ο τοπικός αστυνομικός θα λειτουργεί στο πλαίσιο των δήμων σε περιοχές με σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών. Η τρίτη αλλαγή που ανακοίνωσε είναι ότι θα απεμπλακούν οι αστυνομικοί από γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως επιδόσεις εγγράφων.