ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/04/2015 15:22 EEST

Πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή

ASSOCIATED PRESS
Greece's former Prime Minister Antonis Samaras walks past Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, left, during a parliament session before the conference vote in Athens, on Tuesday, Feb. 10, 2015. Greece's newly elected government was due to receive a vote of confidence from the newly-elected parliament late Tuesday, and his ministers insisted they would stick to their election pledges — halting major privatization plans and reversing austerity taxes demanded by bailout lenders.(AP Photo/P

Πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, με έργο τη διερεύνηση της πορείας της οικονομίας, της προσφυγής της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης, της ανάγκης υπογραφής Δανειακών Συμβάσεων και της επικαιροποίησης αυτών, συνδεδεμένων με «Μνημόνια», κατατέθηκε σήμερα εν όψει της έναρξης της προγραμματισμένης συζήτησης στην Ολομέλεια, σύμφωνα με την πρόταση εξεταστικής που είχε κατατεθεί από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Η πρόταση έρευνας αφορά το χρονικό πλαίσιο από το 1981 ως και τον Φεβρουάριο του 2015.

Όπως αναφέρει σχετικά η πρόταση, η οποία υπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτους υπογράφοντες τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή: «Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία από το 1981 μέχρι και σήμερα. Και αυτό για να διερευνηθούν πλήρως και τα αίτια της κρίσης που οδήγησε στο Μνημόνιο και οι χειρισμοί που έγιναν πριν και μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Δηλαδή, από την εποχή που άρχισε να διογκώνεται το χρέος, και να παραλύει ο παραγωγικός ιστός της χώρας»

Η Νέα Δημοκρατία, στην πρόταση της, στρέφεται κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕλ, κατηγορώντας την για προσπάθεια επίτευξης διχασμού του ελληνικού λαού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της χώρας για την οποία αναφέρει πως φέρει τεράστια ευθύνη, λόγω των αντιφάσεων και παλινωδιών της, ενώ τονίζει επίσης πως «η αλήθεια δεν μπορεί να τεμαχίζεται, να συσκοτίζεται και να συγκαλύπτεται, όπως επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση».

Ιδιαίτερη μνεία στο κείμενο γίνεται στην πρόταση εξεταστικής που είχε κατατεθεί από την Νέα Δημοκρατία τον Φεβρουάριο του 2010, που αφορούσε την εξέταση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων και σημειώνεται πως την για την περίοδο 1981 ως και το Φεβρουάριο του 2010, ισχύει πλήρως η πρόταση εκείνη.

Όσον αφορά την περίοδο μετά τον Ιανουάριο του 2010, η Νέα Δημοκρατία θυμίζει πως «τον Μάιο του 2010 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα στην υπογραφή της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και του Μνημονίου Κατανόησης», έπειτα ακολούθησε η 2η Δανειακή Σύμβαση- Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, του Μαρτίου του 2012 και μετά η 1η Τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, το Δεκέμβριο του 2012, η 2η τροποποίηση το Δεκέμβριο του 2014, με την προηγούμενη κυβέρνηση να ζητάει την επέκταση της Σύμβασης για τους 2 πρώτους μήνες του 2015, καθώς και την 3η Τροποποιητική το Φεβρουάριο του 2015, «όταν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζήτησε την επέκταση της Σύμβασης για άλλους 4 μήνες μέσα στο 2015».

Ειδικότερα, όσον αφορά την περίπτωση της 3ης Τροποποίησης, στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται πως «με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου περιλήφθηκε και ένας πρόσθετος δυσμενής όρος: η επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ομολόγων ύψους 10,9 δις ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Τέλος, το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αιτείται την σύγκληση Ολομέλειας, προκειμένου να ληφθεί απόφαση σχετικά με την πρόταση της και υπογραμμίζει πως σε κάθε περίπτωση η Εξεταστική Επιτροποή που προτείνει θα πρέπει να ξεκινήσει τις εργασίες της μετά το τέλος της 4μηνης παράτασης του Μνημονίου που ζήτησε και έλαβε η σημερινή Κυβέρνηση ως τέλη Ιουνίου.

Διαφορετικά, κάθε τέτοια συζήτηση, όπως και αυτή της Εξεταστικής Επιτροπής που προτείνει η Κυβέρνηση, λειτουργεί μόνον αποπροσανατολιστικά, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει δραματικά προβλήματα».