ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/04/2015 14:24 EEST | Updated 06/04/2015 14:41 EEST

Σακελλαρίδης: Δεν τέθηκαν μόνο ασφαλιστικό-εργασιακά στη συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ. Υπό συζήτηση η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Nikos Libertas / SOOC

Για τη συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real. Κατά το Γερμανικό Πρακτορείο στο τραπέζι έπεσε το θέμα των περικοπών των συντάξεων και της αύξησης του ΦΠΑ.

Στο ερώτημα αν τέθηκαν τα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο θέματα- συζητήθηκε συνολικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, στους θεσμούς, ένας εκ των οποίων είναι το ΔΝΤ και έγινε συζήτηση διεξοδική σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα και η ελληνική πλευρά και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση».

ΦΠΑ στα νησιά

Για το ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά τόνισε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση».

Όμως επεσήμανε ότι «από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει δεν υπάρχει κάποια αύξηση του ΦΠΑ σε οποιοδήποτε νησί».

Πρόσθεσε πάντως ότι «η συζήτηση είναι ανοικτή- αυτό που έχει πει, δηλαδή κι η κ. Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υποβάλει τέτοιου τύπου πρόταση προς τους θεσμούς και προς το Brussels Group».

Ήταν εύκαιρη η Λαγκάρντ

Ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι το ραντεβού κλείστηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

«Ο κ. Βαρουφάκης είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με ανθρώπους από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα και από τη στιγμή που επισκεπτόταν την Ουάσινγκτον ζητήθηκε από τη δική μας την πλευρά να γίνει αυτή η συνάντηση και με την κ. Λαγκάρντ. Από τη στιγμή που η κ. Λαγκάρντ ήταν εύκαιρη και υπήρχε κενό στο πρόγραμμα το δικό της θεωρήθηκε σκόπιμο και από τη δική της την πλευρά να γίνει αυτή η συνάντηση επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε και το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση ότι μεσούσης αυτής της διαπραγμάτευσης είναι το καλύτερο δυνατό να γίνονται αρκετές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Σακελλαρίδης.