ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/04/2015 11:35 EEST | Updated 06/04/2015 11:36 EEST

28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν κατάργηση των αυστηρών ποινών για τους κουκουλοφόρους

Sooc

Τροπολογία για την κατάργηση των διατάξεων του νόμου 3773/2009 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την επιβολή αυστηρών ποινών για πέντε συνολικά εγκλήματα -διατάραξη κοινής ειρήνης, απρόκλητη ή βαριά σωματική βλάβη, ληστεία και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς- όταν αυτά τελούνται από άτομα με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι ρυθμίσεις του νόμου αυτού «αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές στην κατεύθυνση της διασφάλισης της κοινωνικής ειρήνης», αλλά «και προβληματικές, καθώς ερμηνεύτηκαν κατά καιρούς ως κάλυψη ή αλλοίωση χαρακτηριστικών, τα γυαλιά ηλίου, τα μαντίλια, μπλούζες με κουκούλα και άλλα».

Στο σκεπτικό της τροπολογίας αναφέρεται ακόμα ότι:

«Η κάλυψη ή η αλλοίωση των χαρακτηριστικών εντάσσεται στη λογική της αυτοϋπόθαλψης, η οποία δεν μπορεί να τιμωρείται κάθ' εαυτή... Επομένως, η διαφύλαξη, για παράδειγμα της υγείας του προσώπου με χρήση μάσκας ή μαντηλιού, όπως κατεξοχήν γίνεται σε περιπτώσεις συναθροίσεων με ευρεία χρήση χημικών από τις αστυνομικές αρχές δεν μπορεί επ' ουδενί να λειτουργεί ως στοιχείο θεμελιωτικό μιας αξιόποινης συμπεριφοράς, με αυστηρότερη μάλιστα τιμώρηση».

Στη νέα ρύθμιση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζεται ότι για τα συγκεκριμένα αδικήματα πρέπει να επιτρέπεται «στις δικαστικές αρχές, στο στάδιο της επιμέτρησης της ποινής, να αξιολογήσουν την αξιόποινη συμπεριφορά συνολικά, τον τρόπο δράσης και τις περιστάσεις τέλεσης, προβαίνοντας, ως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου, σε εξατομικευμένες κρίσεις. Έτσι, ο δικαστής έχει τη δυνατότητα να σταθμίσει τη συμπεριφορά τού προσώπου και να αξιολογήσει ο ίδιος, ως αρμοδιότερος όλων, εάν στην εκάστοτε περίπτωση και εξατομικευμένα, η κάλυψη ή αλλοίωση των χαρακτηριστικών έχει ή όχι κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο, το οποίο να προσδίδει περαιτέρω απαξία στην πράξη και δεν χρειάζεται προς τούτο νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες να μεταβάλουν τον χαρακτήρα των αδικημάτων και να επαυξάνουν ακραία το αξιόποινο».

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)