ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/04/2015 15:56 EEST | Updated 07/04/2015 15:56 EEST

Γκάμπριελ: Βλακώδεις οι εκτίμησεις ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα ανέρχονται στα 287,7 εκατομμύρια ευρώ

Sean Gallup via Getty Images
BERLIN, GERMANY - MARCH 26: German Chancellor Angela Merkel and Vice Chancellor and Economy and Energy Minister Sigmar Gabriel observe a moment of slience prior to a plenary session of the Bundestag to commemorate the victims of the crash of Germanwings flight 4U9525 on March 26, 2015 in Berlin, Germany. Of the 144 passengers and six flight crew 72 are confirmed as German citizens and all were killed in the crash in southern France that took place two days ago. (Photo by Sean Gallup/Getty Image

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέρριψε τις νέες εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Ελλάδας για τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλονται στη χώρα λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υποστηρίζοντας ότι είναι «βλακώδεις».

Ο Γκάμπριελ, υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, ερωτηθείς σχετικά με την εκτίμηση ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις θα έπρεπε να ανέλθουν σε 287,7 δισεκ. ευρώ, απάντησε «ειλικρινά, βρίσκω ότι είναι βλακώδεις» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο σε τελευταία ανάλυση να εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη ώστε η Αθήνα να ξεπεράσει την κρίση κρατικού χρέους που αντιμετωπίζει.

«Και αυτό το περιθώριο δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή τις πολεμικές αποζημιώσεις», συνέχισε ο Γκάμπριελ, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το Βερολίνο θέλει να κλείσει το ζήτημα και αξιωματούχοι έχουν επιμείνει επανειλημμένα ότι η Γερμανία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το ζήτημα αυτό, αναφερόμενοι σε μια πληρωμή 115 εκατ. μάρκων που είχε γίνει στην Ελλάδα την δεκαετία του 1960. Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο επανέλαβε ότι για το Βερολίνο το ζήτημα “έχει κλείσει, νομικά και πολιτικά”.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)