ΔΙΕΘΝΕΣ
07/04/2015 09:25 EEST | Updated 07/04/2015 09:54 EEST

Ο χαμένος τάφος του Χριστού : Γεωλόγος υποστηρίζει ότι ο Ιησούς είχε αδελφό και ήταν κοινός θνητός

Handout via Getty Images
JERUSALEM, ISRAEL - FILE PHOTO: This photo provided by the Israeli Antiquities Authority (IAA) on February 26, 2007, shows the facade of a 1st century AD burial tomb in the Jerusalem neighborhood of Talpiot which was discovered and excavated by Israeli archaeologists in 1980. The tomb cave contained 10 ossuaries of which six bear inscriptions identifying them as those of Yeshua son of Yehosef (Jesus son of Joseph), Maryam (Mary), Marya (Mary), Matya (Matthew), Jehosef (Joseph) and Yehuda son of

Ο γεωλόγος Aryeh Shimron με τις αποκαλύψεις που ισχυρίζεται ότι έκανε αλλάζει το ρου του χριστιανισμού, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι βρέθηκε ένα οστεοφυλάκιο – με την επιγραφή: "Τζέιμς, ο γιος του Ιωσήφ, αδελφός του Ιησού".

Η ανακάλυψη σχετίζεται με τον περίφημο "χαμένο τάφο του Ιησού»", ή αλλιώς τον τάφο Talpiot, που βρέθηκε το 1980 στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τη θεωρία εκείνος ο θάλαμος του ταφικού μνημείου περιείχε εννέα οστεοφυλάκια. Σε ένα από αυτά ήταν χαραγμένη στα αραμαϊκά η επιγραφή "Ιησούς ο γιος του Ιωσήφ". Σε άλλα δύο υπήρχαν οι επιγραφές "Μαρία" και "Ιούδας, ο γιος του Ιησού".

Ο τάφος Talpiot, πυροδότησε συζητήσεις,το 2007,με την ταινία του James Cameron με τίτλο "Χαμένος τάφος του Ιησού".

Σήμερα μετά από οκτώ χρόνια ο Ισραηλινός αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι άλλο ένα οστεοφυλάκιο – με την επιγραφή "Τζέιμς, ο γιος του Ιωσήφ, αδελφός του Ιησού" - που βρέθηκε κάποια χρόνια αργότερα εκτός του ταφικού μνημείου είχε στην πραγματικότητα μετακινηθεί από τον τάφο Talpiot.

"Οι γεωχημικές αναλύσεις δεν αφήνουν αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο οστεοφυλάκιο αποτελεί το χαμένο κομμάτι των ταφικών κιβωτίων που βρέθηκαν στον τάφο Talpiot. Κάθε τάφος εκείνης της εποχής, που χρονολογείται από το 30 π.Χ. έως το 70 μ.Χ, έχει ένα μοναδικό χημικό - χαρακτηριστικό – προφίλ. Με τις νέες εξελιγμένες δυνατότητες πάνω στη γεωχημική μελέτη μπορούμε να πούμε ότι το 10ο οστεοφυλάκιο που αναζητούσαμε είναι αυτό", δήλωσε ο Aryeh Shimron, στους New York Times.

Τα γεωχημικά τεστ διενεργήθηκαν από τις αρχαιολογικές αρχές του Ισραήλ υπό την επίβλεψη του Shimron. Και τα εννέα οστεοφυλάκια του τάφου Τάλπιοτ, όπως και το επίμαχο που θεωρείται ως το κομμάτι που συμπληρώνει το παζλ, καλύπτονται από τον ίδιο πηλό και έχουν το ίδιο – διακριτικό - μεταλλικό μακιγιάζ.

Οι αρχαιολόγοι ήξεραν από την αρχή ότι ένα οστεοφυλάκιο λείπει, καθώς βρέθηκαν εννέα, ενώ η επιγραφή "Ιησούς ο γιος του Ιωσήφ" βρίσκεται στο υπ’ αριθμόν 10ό.

Φυσικά, καμία ιερατική αρχή στον κόσμο όλο δεν θα μπορούσε ποτέ να παραδεχτεί ότι ο Ιησούς είχε αδελφό, πολύ δε περισσότερο ότι ενταφιάστηκε σε οικογενειακό τάφο. Για τους… θερμόαιμους χριστιανούς άλλωστε, το γεγονός ότι τα ονόματα Ιησούς, Ιωσήφ και Μαρία ήταν από τα πιο διαδεδομένα τον καιρό εκείνο στην Ιουδαία παραπέμπει σε θεωρίες… συνομωσίας κάθε συζήτηση που θα παρέπεμπε στον – κατά Καζαντζάκη – τελευταίο πειρασμό του εσταυρωμένου.

ΠΗΓΗ: nytimes