ΔΙΕΘΝΕΣ
07/04/2015 18:54 EEST

Τσακαλώτος: Τίποτα παράδοξο στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

PAUL FAITH via Getty Images
Guest speaker Euclid Tsakalotos of Greek Syriza party addresses the Republican party Sinn Fein annual conference in Londonderry, Northern Ireland on March 7, 2015. AFP PHOTO / PAUL FAITH (Photo credit should read PAUL FAITH/AFP/Getty Images)

Πως η Ρωσία είναι μια φιλική, ορθόδοξη χώρα, με την οποία η Ελλάδα διατηρεί φιλικές σχέσεις και πως δεν υπάρχει τίποτα παράδοξο στην επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη διάρκεια συνέντευξης του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Αθήνα παραμένει επικεντρωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, αναζητεί λύσεις στα προβλήματα χρηματοδότησης με τους εταίρους της, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και διαβεβαίωσε πως οι σχέσεις με τους εταίρους είναι το κύριο ζήτημα της χώρας, καθώς σημείωσε, δεδομένου πως δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση από τον Αύγουστο του 2014.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, με ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Πρόσθεσε πως θεωρεί συναντήσεις, όπως αυτή με την κ. Λαγκάρντ, αναγκαίες στην πορεία εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης, που θα ικανοποιεί τόσο τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και την αρχή της δημοκρατίας.

Στις εξαιρετικά επίμονες ερωτήσεις, για το τι θα κάνει η Αθήνα αν δεν υλοποιηθεί, απάντησε πως «Δουλεύουμε σκληρά για το καλό σενάριο».

Επίσης, αναγνώρισε πως «κόκκινες» γραμμές έχει κάθε δημοκρατική κυβέρνηση, καθώς και υποστήριξε πως το ελληνικό κράτος δεν θα λάβει μέτρα περιορισμού μισθών και συντάξεων ή υφεσιακά μέτρα, καθώς και δεν προτίθεται να προβεί σε αύξηση του ΦΠΑ σε ευαίσθητες περιοχές, σημειώνοντας πως τέτοιου είδους πολιτικές ήταν που συντέλεσαν ώστε να ανεβεί το χρέος από 120% στο 180% του ΑΕΠ.

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο, η οποία να πληρώνει το χρέος της αποκλειστικά από δικούς της πόρους, ενώ εκδήλωσε την αισιοδοξία του για την δυνατότητα σύντομης οικονομικής ανάκαμψης, εάν διακοπεί η λιτότητα, επέλθει συμφωνία και η ακόλουθη βεβαιότητα.

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)