ΥΠΟΙΚ: Εξαίρετο κλίμα στη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ. «Δεν ήταν διαπραγμάτευση»

ΥΠΟΙΚ: Εξαίρετο κλίμα στη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ. «Δεν ήταν διαπραγμάτευση»
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Για «εξαιρετικό κλίμα» στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, γίνεται λόγος σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τις συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η συζήτηση δεν είχε χαρακτήρα διαπραγμάτευσης, αλλά εξελίχθηκε ως «συναινετική και επιτυχημένη προσπάθεια καλύτερης κατανόησης της ελληνικής πραγματικότητας».

«Η συνάντηση με την κα Λαγκάρντ έγινε σε εξαιρετικό κλίμα χωρίς να υπάρξουν «απαιτήσεις» από την μεριά του ΔΝΤ πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα και χωρίς την παραμικρή υποψία “σκληρής” στάσης (είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς)» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στόχος του υπουργού, όπως σημειώνεται, ήταν η ενημέρωση της κας Λαγκάρντ για τις ελληνικής θέσεις επί των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα, για τη δημοσιονομική πολιτική που προκρίνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια και για τη σημασία μιας «έξυπνης» αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Επίσης, μεταξύ των επιδιώξεων του κ. Βαρουφάκη ήταν η δημιουργία «κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης» και η παρουσίαση προτάσεων σχετικά με τρόπους βελτίωσης του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Η κα Λαγκάρντ, από πλευράς της, εξήγησε διεξοδικά την σημασία που έχει για το ΔΝΤ, να κατανοηθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι περιορισμοί του Ταμείου και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, που προβλέπουν οι κανονισμοί του, τονίζοντας παράλληλα πως στην περίπτωση της Ελλάδας το Ταμείο είναι διατεθειμένο, να επιδείξει την μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Από την μεριά του, ο υπουργός «ανέπτυξε τις ιδιαίτερες πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά αλληλένδετα ζητήματα όπως η αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα, το τραπεζικό σύστημα, οι προοπτικές για επενδύσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, ο εξαγωγικός τομέας κλπ».

Όσον αφορά στις συναντήσεις με τον Νέιθαν Σιτς, του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, και την Καρολάιν Άτκινσον (National Security Council), ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους για την κατάσταση της οικονομίας, όπως αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, τους λόγους που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν καθυστερήσει, τη συνάντησή του με την κα Λαγκάρντ, τις προοπτικές και τα προαπαιτούμενα ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τα προβλήματα διακυβέρνησης και μακροοικονομικής διαχείρισης της Ευρωζώνης. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, από πλευράς τους, εξήγησαν την σημασία, που δίνει η κυβέρνηση Ομπάμα σε μια έντιμη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων/θεσμών και στη διατήρηση του ενιαίου της Ευρωζώνης. Τόνισαν δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παίζει τον ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή» (honest broker) ώστε να επιτευχθεί μια τέτοια λύση το συντομότερο δυνατόν.

Δημοφιλή