ΕΙΔΗΣΕΙΣ
07/04/2015 09:10 EEST | Updated 07/04/2015 09:10 EEST

Διαβίβαση στη Βουλή εγγράφου για έρευνα πάνω στη χρηματοδότηση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ΜΜΕ

Sooc

Το έγγραφο του αντεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου, προς τον αναπληρωτή εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνό Μπρη, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έπειτα από καταγγελία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Νίκου Νικολόπουλου, σχετικά με την παράνομη τραπεζική χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δράσης ορισμένων ιδιοκτητών ΜΜΕ, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης.

 

Με αφορμή άλλη ερώτηση που είχε κατατεθεί από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι χρωστούν 11 δισ. ευρώ στις τράπεζες, ο υπουργός Επικρατείας ενημερώνει τη Βουλή ότι με αφορμή εκείνη την ερώτηση του κ. Νικολόπουλου, ζήτησε, με έγγραφό του, από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος τη διενέργεια έρευνας προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων οικονομικής φύσεως.

 

Στο απαντητικό έγγραφο του υπουργού Επικρατείας προς τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, επισυνάπτεται το έγγραφο που είχε στείλει ο κ. Νικολούδης στον εισαγγελέα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στις 6 Μαρτίου, στο οποίο ανέφερε ότι στην ερώτηση του κ. Νικολόπουλου γίνεται λόγος για πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες, εάν επιβεβαιωθούν, συγκροτούν την έννοια αυτεπαγγέλτως διωκομένων εγκλημάτων, και παρακαλούσε για τις δικές του κατά νόμο ενέργειες. Επίσης, επισυνάπτεται το έγγραφο του αντιεισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Αθανασίου, προς τον αναπληρωτή εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνό Μπρη, στις 11 Μαρτίου, με το οποίο ζητούσε να διενεργήσει αυτοπρόσωπη προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκομένων εγκλημάτων οικονομικής φύσεως.

 

Η ερώτηση του κ. Νικολόπουλου είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου και ζητούσε στοιχεία από την κυβέρνηση για τα δάνεια που έχουν συνάψει εταιρείες ομίλων ΜΜΕ, δάνεια μη εξυπηρετούμενα που χορηγήθηκαν κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία.

 

Σε εκείνη την ερώτηση του κ. Νικολόπουλου είχε απαντήσει εγγράφως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και από την απάντηση προέκυψε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον έλεγχο όλων των δανειακών συμβάσεων που έχουν χορηγηθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενημέρωσης. Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε αρνηθεί να διαβιβάσει στη Βουλή οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση για το όλο θέμα επικαλούμενη το υπηρεσιακό - επαγγελματικό απόρρητο. Ο κ. Βαρουφάκης τόνιζε, όμως, ότι θα έρθουν όλα στο φως της δημοσιότητας ακόμη και για δάνεια υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς εκτός από τον χώρο της ενημέρωσης.

 

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, καθώς και να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση- εκ μέρους των τραπεζών- των επιχειρήσεων στον χώρο της ενημέρωσης».

 

«Ο λόγος είναι ότι αποτελεί καθ'όλα απαράδεκτο φαινόμενο, επιχειρήσεις ΜΜΕ να χρηματοδοτούνται αφειδώς με δημόσιο χρήμα- που έχει δοθεί στις τράπεζες μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης- την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από την παροχή ρευστότητας» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και τόνιζε ότι «υπάρχει κατευθυντήρια οδηγία της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να μη δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ άνευ προϋποθέσεων και εξασφαλίσεων».

 

«Καθίσταται σαφές ότι σκοπός μας είναι ο ενδελεχής έλεγχος όλων των δανειακών συμβάσεων που έχουν χορηγηθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στον χώρο της ενημέρωσης, όσο και σε άλλους τομείς και να έρθουν όλα στο φως της δημοσιότητας» σημείωνε ο κ. Βαρουφάκης.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)