ΔΙΕΘΝΕΣ
08/04/2015 17:43 EEST | Updated 08/04/2015 19:15 EEST

Ένοχος κρίθηκε ο «μακελάρης της Βοστόνης» ο οποίος αιματοκύλισε τον Μαραθώνιο το 2013

ASSOCIATED PRESS
In this courtroom sketch, Dzhokhar Tsarnaev, center, is depicted between defense attorneys Miriam Conrad, left, and Judy Clarke, right, during his federal death penalty trial, Thursday, March 5, 2015, in Boston. Tsarnaev is charged with conspiring with his brother to place two bombs near the Boston Marathon finish line in April 2013, killing three and injuring 260 people. (AP Photo/Jane Flavell Collins)

Ένοχο έκρινε το σώμα των ενόρκων τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ για τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τον Μαραθώνιο της Βοστόνης τον Απρίλιο του 2013, στην δίκη των δύο τελευταίων ημερών και στην οποία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, επιζώντες καθώς και συγγενείς των θυμάτων, όπως για παράδειγμα οι γονείς του 8χρονου Μάρτιν Ρίτσαρντ, του νεαρότερου θύματος των αδελφών Τσαρνάεφ.

Σημειώνεται πως είχαν προηγηθεί 16 μέρες καταθέσεων από τους μάρτυρες.

Συγκεκριμένα οι ένορκοι έκριναν ότι ο 21χρονος είναι ένοχος και για τις 30 κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για 17 από τις κατηγορίες αυτές, προβλέπεται η θανατική ποινή.

Από πλευράς της υπεράσπισης του 21χρονου δράστη, πρόθεση είναι να αποφευχθεί η θανατική ποινή, έναντι ποινής ισόβιας κάθειρξης, στην διαδικασία που πρόκειται να συνεχιστεί την ερχόμενη βδομάδα. Υποστήριξη της υπερασπιστικής γραμμής είναι πως ο υπεύθυνος για την συγκρότηση και εκτέλεση του σχεδίου ήταν ο αδερφός του κατηγορουμένου.

Κατά την διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών, οι εισαγγελείς παρουσίασαν τόσο αποδεικτικό υλικό από την στιγμή της βομβιστικής επίθεσης, κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου της Βοστώνης, όσο και αποδείξεις πως ο νεαρός είχε ακούσει και διαβάσει υλικό τζιχαντιστικού περιεχομένου.

Ο ίδιος, εξάλλου, στη βάρκα στην οποία τον είχαν βρει οι αστυνομικές αρχές να βρίσκεται, είχε γράψει ένα σημείωμα στο οποίο ανέφερε πως η επίθεση του ήταν αντίποινα για τις επιθέσεις των στρατιωτικών δυνάμεων των Η.Π.Α. σε χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 264 τραυματίστηκαν στην επίθεση, τη χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, ενώ ο συνεργάτης του 21χρονου, ο αδερφός του, ηλικίας 26 χρόνων, είχε σκοτωθεί κατά την καταδίωξη, από ανταλλαγή πυρών με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πλέον, αναμένεται να φανεί αν ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που άκουσε τη μακροσκελή ετυμηγορία με σκυμμένο κεφάλι και ελάχιστες, νευρικές αντιδράσεις, θα τιμωρηθεί με τη θανατική ποινή ή η ισόβια κάθειρξη, χωρίς τη δυνατότητα άσκησης έφεσης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post