ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/04/2015 14:56 EEST | Updated 10/04/2015 14:56 EEST

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναλύει τα οφέλη από τον ελληνικό αγωγό φυσικού αερίου και το ταξίδι στη Μόσχα

Andrea Bonetti / SOOC / PM Handout

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε την επίσκεψη στη Μόσχα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π.Λαφαζάνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο 105,5, υπογραμμίζοντας πως το ταξίδι αυτό άνοιξε ένα καινούργιο δρόμο, ένα νέο κεφάλαιο, στις ελληνορωσικές σχέσεις, με την ενέργεια να παίζει σημαντικό ρόλο.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σιγά-σιγά σε ενεργειακό κόμβο με πολλαπλούς δρόμους διέλευσης ενεργειακών πόρων, ανέφερε ο κ.Λαφαζάνης υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα αναβαθμίζεται οικονομικά, αναβαθμίζεται πολιτικά και αυτό είναι προς όφελός της.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις για την επίσκεψη αυτή τόνισε πως η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη χώρα η οποία μπορεί να συνάπτει σχέσεις και να αναπτύσσει σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Η επίσκεψη στη Ρωσία, υπογράμμισε , «ήταν μια επίσκεψη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για όλη την περιοχή. Αν κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει η Ελλάδα να συμπεριφέρεται ως προτεκτοράτο τους, να μην ανοίγει ανεξαρτήτους δρόμους στην πολιτική της προκειμένου να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Η κυβέρνησή μας ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική».

Ο ελληνικός αγωγός φυσικού αερίου

Ο κ.Λαφαζάνης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη των Ευρώπη ο ελληνικός αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος θα ξεκινήσει με ελληνική πρωτοβουλία και με ελληνική απόφαση και θα περάσει από το ελληνικό έδαφος. Ο αγωγός θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο στα σύνορα με τη FYROM με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Τα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι πάρα πολύ σημαντικά, είπε ο κ. Λαφαζάνης υπογραμμίζοντας πως η χώρα θα μπορεί να προμηθεύεται με σημαντικά φτηνότερες τιμές φυσικό αέριο, θα έχει τη δυνατότητα εμπορίας του φυσικού αερίου, θα υπάρχουν τέλη διέλευσης και φυσικά οι αναλογούντες φόροι. «Ετησίως το όφελος για τη χώρα από τον αγωγό μπορεί να ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Άμεσες χρηματοδοτικές προκαταβολές

Υπογράμμισε επίσης πως είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα να καταλήξουμε το επόμενο διάστημα σε συμφωνία για άμεσες χρηματοδοτικές προκαταβολές, σημαντικού ύψους προς τη χώρα μας, οι οποίες θα αποπληρωθούν μετά το 2019, που είναι η ημερομηνία λειτουργίας του αγωγού, με τα οφέλη τα οποία θα έχει το ελληνικό δημόσιο από τη λειτουργία του αγωγού επισημαίνοντας πως εάν ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία για άμεσες προκαταβολές το επόμενο διάστημα θα είναι μια σημαντική δημοσιονομική ανάσα για τη χώρα.