Εκατοντάδες μετανάστες στοιβάζονται στην Κω, σ' έναν χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 35 άτομα

Εκατοντάδες μετανάστες στοιβάζονται στην Κω, σ' έναν χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 35 άτομα
HuffPost

Τριτοκοσμικές εικόνες κυριαρχούν τις τελευταίες; ημέρες στην Κω. Το τοπίο στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα παραμένει με ανθρώπους στοιβαγμένους καθώς παντού υπάρχουν κούτες στρωμένες στο πάτωμα, κουβέρτες ανάμεσα σε σκουπίδια, τουαλέτες «βομβαρδισμένες» και η μυρωδιά που επικρατεί είναι αυτής της δυσομίας.

Κύματα μεταναστών συρρέουν τις τελευταίες ημέρες στο νησί, καθώς η καλοκαιρία έχει εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

«Δεν αντέχουμε άλλο. Μόνο χθες και προχθές στο Α.Τ. κρατήθηκαν 280 μετανάστες. Μαζί με αυτούς που ήταν στο λιμεναρχείο φτάνουν τα 350 άτομα, τα οποία ήρθαν στις υπηρεσίες μας μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες. Σκεφτείτε ότι στο Α.Τ. θα έπρεπε να φιλοξενούνται έως 35 μετανάστες, αφού τόσους χωράει το κρατητήριο. Αντ’ αυτού φιλοξενούμε τις περισσότερες ημέρες 200 άτομα. Πρόσφατα ο αξιωματικός υπηρεσίας δεν άντεξε τις συνθήκες αυτές και λιποθύμησε. Η καλοκαιρία έχει φέρει στο νησί λαοθάλασσα ανθρώπων», λέει στη Huff Post Greece ο Αντώνης Κυδωνάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βόρειας Δωδεκανήσου.

Οι μετανάστες παραδίδονται από τους λιμενικούς στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου είτε να τους χορηγηθεί βεβαίωση για παραμονή έξι μηνών στη χώρα -αν είναι Σύριοι- είτε να τους χορηγηθεί βεβαίωση που τους υποχρεώνει να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μέσα σε έναν μήνα. Η διαδικασία καταγραφής και έκδοσης των βεβαιώσεων διαρκεί τουλάχιστον ένα 24ωρο, κατά το οποίο κάπου πρέπει να κρατηθούν.

Μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 περίπου 3.900 παράνομοι μετανάστες έφτασαν σε Κω, Λέρο και Κάλυμνο. «Τα κυκλώματα δουλεμπόρων βομβαρδίζουν τα ελληνικά νησιά. Μόνο στη Κω φέτος έχουν έρθει τουλάχιστον 2.000 μετανάστες. Υπάρχει μεγάλη αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Σκεφτείτε ότι για όλο το 2014 οι παράνομοι μετανάστες ήταν 7.500. Έχουμε φτάσει φέτος μέσα σε λίγους μήνες σχεδόν στους μισούς. Στο Α.Τ. της Κω δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ούτε καν τα γραφεία μας γιατί υπάρχουν παντού άνθρωποι που κοιμούνται», προσθέτει ο κ. Κυδωνάκης.

Επισκευάζεται ξενοδοχείο

Μεγάλη τράπεζα παραχώρησε στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στην Κω προκειμένου μετά από την επισκευή του να λειτουργήσει ως χώρος κράτησης μεταναστών.

Η απόφαση αυτή ελήφθη τη Μεγάλη Παρασκευή μετά την επίσκεψη στο νησί της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

«Με τη βοήθεια εθελοντών επισκευάζουμε το ξενοδοχείο που έχει να λειτουργήσει 15 χρόνια. Πιστεύουμε ότι μέσα σε μία με δύο εβδομάδες θα μπορεί να φιλοξενήσει μετανάστες. Μετά από παρέμβαση της υπουργού μας παραχωρήθηκε, επίσης, ένα ακόμα μηχάνημα λήψης αποτυπωμάτων για να κάνουμε πιο γρήγορα τη δουλειά μας. Αυτά, ωστόσο, δεν φτάνουν. Χρειαζόμαστε προσωπικό και χώρους», καταλήγει ο κ. Κυδωνάκης.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν ενημερώσει για την τραγική κατάσταση που βιώνουν τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση.

Δημοφιλή