Βρετανική έρευνα καταρρίπτει τον μύθο ότι ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν επιληπτικός

Επιστήμονες από τη Βρετανία έρχονται να καταρρίψουν την ιατρική διάγνωση του ιστορικού Πλουτάρχου, σύμφωνα με την οποία ο Ιούλιος Καίσαρας βασανιζόταν από επιληπτικές κρίσεις.

Οι γιατροί του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής Φραντσέσκο Γκαλάσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νευρολογικό περιοδικό «Neurological Sciences», μελέτησαν εξονυχιστικά τα συμπτώματα του Ιούλιου Καίσαρα, τα οποία κατά καιρούς αναφέρονται σε κείμενα Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian», οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια σειρά από μικρά εγκεφαλικά ευθύνονταν για την άσχημη κατάσταση της ψυχικής και σωματικής του υγείας.

Ο Ιούλιος Καίσαρας, ο οποίος είχε γεννηθεί το 100 π.Χ και δολοφονήθηκε το 44 π.Χ., αναφέρεται ότι παραπονιόταν συχνά για ζαλάδες, ιλίγγους, αναισθησία των κάτω άκρων. Στην μάχη της Θάψου μάλιστα φέρεται να κατέρρευσε και χρειάστηκε να απομακρυνθεί από τους άνδρες του για να σωθεί. Γι' αυτό το επεισόδιο, ο βιογράφος του Πλούταρχος εκτιμά ότι οφειλόταν σε επιληπτική κρίση.

Στο πέρασμα των αιώνων, προτάθηκαν διάφορες εναλλακτικές εξηγήσεις, όπως η πιθανότητα να είχε κολλήσει ελονοσία ή να είχε προσβληθεί από κάποια εγκεφαλική παρασιτική νόσο κατά την εκστρατεία του στην Αίγυπτο.

Όμως, κατά τον επικεφαλή της έρευνας, Φραντζέσκο Γκαλάσι, «Όλα τα αναφερόμενα συμπτώματα στη ζωή του Καίσαρα είναι συμβατά με την υπόθεση πως είχε πάθει πολλαπλά μικρά εγκεφαλικά. Η ιδέα πως ήταν επιληπτικός, δεν στοιχειοθετείται. Η θεωρία μας είναι απλούστερη και πιο λογική».

Αυτό σημαίνει πως ο Ιούλιος Καίσαρας πιθανότατα έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο. Το γεγονός ότι προς το τέλος της ζωής του εμφάνισε κατάθλιψη και στοιχεία αλλοίωσης της προηγούμενης προσωπικότητάς του, κάτι που συχνά συμβαίνει σε όσους έχουν προσβληθεί από εγκεφαλικά, φαίνεται να ενισχύει τη νέα υπόθεση.

Επιπλέον, την τάση για εγκεφαλικό ή έμφραγμα λόγω κληρονομικότητας ενισχύει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, τόσο ο πατέρας του Καίσαρα, όσο και ένας άλλος πρόγονός του, πέθαναν ξαφνικά χωρίς προφανή αιτία, ενώ έβαζαν τα παπούτσια τους.

Την ρωμαϊκή εποχή, η επιληψία θεωρείτο «ιερή» ασθένεια και αυτό μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί προτιμήθηκε η θεωρία περί επιληψίας στη συγκεκριμένη περίπτωση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)