17 χρόνια από το θάνατο του Πολ Ποτ: Το καθεστώς της φρίκης των Ερυθρών Χμερ μέσα από 10 φωτογραφίες

17 χρόνια από το θάνατο του Πολ Ποτ

Σαν σήμερα, 15 Απριλίου πριν 17 χρόνια πέθανε ο Πολ Ποτ, ο άνθρωπος που σε ελάχιστα χρόνια διακυβέρνησης από το 1975-1979, ο Πολ Ποτ πρόλαβε να εξοντώσει περίπου το 20% του πληθυσμού της Καμπότζης.

Οι μαζικές εκτελέσεις όσων δεν χωρούσαν στην κοινωνία που ευαγγελίστηκε και οιμεταρρυθμίσεις που εισήγαγε στην οικονομία και τους τρόπους παραγωγής έμελλε να φέρουν μια σειρά δεινών που μόνο με γενοκτονία μπορούν να παρομοιαστούν.

Ήταν στις 17 Απριλίου 1975 όταν η η Πνομ Πενχ πέφτει στα χέρια των Ερυθρών Χμερ, με τον Σαλόθ Σαρ να είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός τους: μετονομάζεται σε «Πολ Ποτ»(το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε τόσο καιρό) και αναγορεύει τon εαυτό του σε "Νο 1 Σύντροφο". Ολοι οι κάτοικοι των πόλεων στάλθηκαν αναγκαστικά στα χωράφια για να «εξαγνιστούν»'οπου δούλευαν μέρα και νύχτα για ενα συσσίτιο με λίγο ρύζι. Εκλεισαν τα πάντα: τράπεζες, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια νέα «αγροτική ουτοπία». Οι αντιφρονούντες στέλνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι πρακτικές του Πολ Ποτ θα κόστιζαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων που κινείται από 1 εως 3 εκ.

Το 1979, η Καμπότζη, υπό τον Πολ Ποτ, προσπάθησε ανεπιτυχώς να εισβάλλει στο γειτονικό Βιετνάμ, ο ίδιος αναγκάστηκε να διαφύγει από τη χώρα, ενώ το καθεστώς που είχε εγκαθιδρύσει κατέρρευσε. Εως το 1998 χρησιμοποιώντας ως βάση τη ζούγκλα στα σύνορα Καμπότζης-Ταϊλάνδης προσπάθησε να οργανώσει αντάρτικο αγώνα, χωρίς όμως επιτυχία.

Τη νύχτα της 15ης Απριλίου 1998, η σύζυγος του Πολ Ποτ ανακοίνωνε τον θάνατό του: ο δικτάτορας πέθανε στον ύπνο του, πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς, αν και οι φημες ότι δηλητηριάστηκε παραμένουν. Η σορός του αποτεφρώθηκε και διασκορπίστηκε στο γειτονικό δάσος.

Khmer rouge

Δημοφιλή