Ένταση στο υπουργείο Εργασίας. Μέλη του ΠΑΜΕ διέκοψαν τη συνάντηση κυβέρνησης- κοινωνικών εταίρων

Ένταση στο υπουργείο Εργασίας. Μέλη του ΠΑΜΕ διέκοψαν τη συνάντηση κυβέρνησης- κοινωνικών εταίρων
|
Eurokinissi

Ένταση σημειώθηκε στο υπουργείο Εργασίας, όπου λαμβάνει χώρα η συνάντηση κυβέρνησης- κοινωνικών εταίρων με αντικείμενο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο.

Η ένταση προκλήθηκε όταν μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο υπουργείο και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του κοινωνικού διαλόγου, ενώ ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω.

Η περίπου δεκαμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, η οποία είχε λάβει την άδεια να επιδώσει το ψήφισμα μπήκε στην αίθουσα, όπου διεξάγεται η τριμερής διέκοψε τη διαδικασία και έκανε λόγο για «προσχηματικό διάλογο», ενώ υποστήριξε ότι εάν ο υπουργός Εργασίας ήθελε να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε να το κάνει καταθέτοντας άμεσα στη Βουλή.

«Έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας παρουσιάζονται στους κοινωνικούς εταίρους τα νομοσχέδια για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Εμείς εμμένουμε στον διάλογο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που αποφάσιζαν μονομερώς. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνώμη. Κάποια σωματεία θεώρησαν ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να παρέμβουν με αυτό τον τρόπο. Τους δεχτήκαμε. Αναρωτιέμαι όμως αν αυτός ο τρόπος βοηθάει στην προσπάθειά μας ή δεν είναι και τόσο χρήσιμη μια παρέμβαση» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη λήξη του επεισοδίου.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ ζητούν άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. «Η σημερινή κινητοποίηση είναι παρέμβαση-καταγγελία των ταξικών συνδικάτων απέναντι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τον σημερινό διάλογο, που είναι για εμάς διάλογος-απάτη με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Νίκος Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπαγεωργίου πρόσθεσε ότι «τα 751 ευρώ πρέπει να αποτελέσουν βάση για τη διαπραγμάτευση για παραπάνω αυξήσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει με νόμο τώρα. Άμεσα».