ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/04/2015 14:34 EEST | Updated 16/04/2015 14:35 EEST

ΔΝΤ: Αντίθετη η Λαγκάρντ σε πιθανή καθυστέρηση καταβολής των δόσεων από την Ελλάδα

Alex Wong via Getty Images
WASHINGTON, DC - APRIL 16: International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde speaks during a news conference April 16, 2015 in Washington, DC. The World Bank Group and the IMF are holding their 2015 Spring Meetings. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εγκρίνει πιθανό ελληνικό αίτημα για αναβολή των πληρωμών των δόσεων, διευκρίνισε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times που έκανε λόγο για ανεπίσημη προσέγγιση του υπουργείου Οικονομικών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μετάθεση καταβολής των δόσεων προς αυτό.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίστηκε ως ψευδέστατο από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο η κ. Λαγκάρντ κληθείσα να σχολιάσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον δήλωσε πως «το ΔΝΤ δεν έχει εγκρίνει καθυστερήσεις πληρωμών εδώ και 30 χρόνια σε αναπτυγμένες χώρες, παρά μόνον σε ορισμένες αναπτυσσόμενες, χωρίς παραγωγικά αποτελέσματα».

«Καθυστερήσεις πληρωμών δεν θα ήταν κατάλληλες για την σημερινή κατάσταση. Ποτέ μια ανεπτυγμένη χώρα δεν ζήτησε καθυστερήσεις πληρωμών» σχολίασε και πρόσθεσε πως «η καθυστέρηση καταβολής δόσης προς το ΔΝΤ ισοδυναμεί με το να απαιτείς πρόσθετη συνεισφορά από τη διεθνή κοινότητα, με κάποιες από αυτές τις χώρες να είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τις χώρες που ζητούν αυτές τις καθυστερήσεις». 

Επίσης η γενική διευθύντρια διευκρίνισε στη συνέχεια πως το ΔΝΤ το είχε υπενθυμίσει τη θέση του Ταμείου στη διάρκεια συνομιλιών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.