ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/04/2015 04:44 EEST | Updated 16/04/2015 04:46 EEST

Ο Καμμένος διαπραγματεύεται την αγορά νέων πυραύλων για τα συστήματα S-300 από τη Ρωσία

AFP via Getty Images
An S-300 PMU-1 anti-aircraft missile launches during a Greek army military exercise near Chania on the island of Crete on December 13, 2013. Greece is the first NATO country to try the Russian long-range missile system. AFP PHOTO / Costas Metaxakis (Photo credit should read Costas Metaxakis/AFP/Getty Images)

Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τη Ρωσία την αγορά πυραύλων για τα αντιαεροπορικά/ αντιπυραυλικά συστήματα S-300 που διαθέτει, καθώς και για τη συντήρησή τους, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σε ρωσικό πρακτορείο (RIA), κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα διαθέτει S-300 από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι οποίοι αρχικά προορίζονταν για την Κύπρο. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Καμμένος δήλωσε πως η Ελλάδα περιορίζεται σε αγορά/ αντικατάσταση πυραύλων για τα εν λόγω οπλικά συστήματα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διευκρίνισε ότι λόγος γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τη συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη των συστημάτων, που ήδη διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Οι δηλώσεις μου ήταν επαρκώς σαφείς», είπε ο κ. Καμμένος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι «συζητούμε με τη ρωσική πλευρά μόνο θέματα τεχνικής υποστήριξης και φυσικά αντικατάστασης των βλημάτων, που έχουν λήξει, στα υπάρχοντα συστήματα της εθνικής αεράμυνας, μεταξύ των οποίων είναι και συστήματα S-300. Tα υπόλοιπα είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Στα ρωσικά συστήματα που βρίσκονται στο οπλοστάσιο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων περιλαμβάνονται επίσης αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1 και αντιαρματικά Kornet.