ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/04/2015 11:53 EEST

BBC: Πόσο σοβαρή είναι η ελληνική τραγωδία;

ASSOCIATED PRESS
Ruined EU and Greek flags fly in tatters from a flag pole at a beach at Anavissos village, southwest of Athens, on Monday, March 16, 2015. Tensions between Greece, its eurozone partners and the institutions supervising the debt, the Commission, the European Central Bank and the IMF, have been heightened by the new government's continued election-style rhetoric and the EU's austerity demands. (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Την Πέμπτη 16 Απριλίου το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με το πόσο τραγικό θα ήταν ένα Grexit για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Όπως πριν πέντε χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στο μεταίχμιο του να χάσει την φερεγγυότητά της. Το 2015 είναι πολύ διαφορετικό από το 2010 ως προς το ότι οι χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα πανικοβληθούν να τρέξουν προς μια οικονομική διάσωση» γράφει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι μέσα από τα λεγόμενα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως η Ελλάδα θα αφεθεί να «βουλιάξει» μόνη της στα χρέη.

Κατά τον ίδιο αυτό μπορεί να σημαίνει πως κάποια στιγμή μέσα στο διάστημα Μαΐου και Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο.

«Αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ εάν δεν πληρώσει μια δόση» τονίζει ο αρθρογράφος στο BBC.

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως το κράτος θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου και να εφαρμόσει περιορισμούς στην εξαγωγή κεφαλαίου από τη χώρα, ώστε να συντηρήσει όσα περισσότερα μετρητά θα μπορούσε μέσα σε αυτή την κατάσταση που επικρατεί. Μια ακόμα λύση θα ήταν να δημιουργήσει ένα παράλληλο συνάλλαγμα, ανταλλάξιμο με το ευρώ, για να πληρώνει τους υπαλλήλους και να κάνει συναλλαγές με τους πιστωτές. Υπό αυτές τις συνθήκες, τονίζει ο αρθρογράφος, η Ελλάδα δεν θα ήταν ακριβώς μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, στο κείμενο τονίζεται πως οι συνθήκες ως έχουν θα οδηγήσουν ένα σχίσμα μεταξύ του πλούσιου βορρά και του φτωχού νότου, γεγονός που θα δημιουργούσε αβεβαιότητα στην Ευρώπη. Κατά τον αρθρογράφο οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποφασίσουν προσεχτικά ποιους θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές.

Πηγή: BBC