ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/04/2015 11:28 EEST | Updated 16/04/2015 11:28 EEST

Διαμαρτυρία στη Βουλή από συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας για τη διάταξη για τους κρατούμενους με σοβαρές ασθένειες

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στη Βουλή βρέθηκαν συγγενείς θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων όπου διαμαρτυρήθηκαν για τη διάταξη που προβλέπει  την μετατροπή του εγκλεισμού σε κατ’ οίκον περιορισμό για κρατούμενους που έχουν πολύ σοβαρές ασθένειες.

Μεταξύ τους η Αλεξία Μπακογιάννη, η μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν, ο γιος του Μομφεράτου και άλλοι. Οι συγγενείς, οι οποίοι αντιδρούν στην ευεργετική διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, παρακολούθησαν από τα θεωρεία, τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Τύπου Γ'.

Οι συγκεντρωμένοι, μέλη της κίνησης «Ως Εδώ», μοίρασαν φυλλάδια, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ζητούν από τους βουλευτές τη συμβολή τους για να αποσυρθεί η διάταξη, η οποία θα επιτρέψει στον Σάββα Ξηρό να εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του. Αναλυτικά το κείμενο.

Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, κρατούμενοι με αναπηρία άνω του 80%, μπορούν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους με κατ οίκον περιορισμό, εφόσον έχουν ήδη μείνει στη φυλακή 10 έτη.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αύριο με μία εμβόλιμη συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα.

Παρασκευόπουλος: Αβάσιμα τα περί φωτογραφικών διατάξεων

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, χαρακτήρισε «οφθαλμοφανώς αβάσιμα τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι για μαζικές αποφυλακίσεις» και απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί φωτογραφικών διατάξεων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επέμεινε ότι οι ευνοούμενοι των ρυθμίσεων είναι πολλοί και δεν αφορούν μόνο δύο ανθρώπους στον Κορυδαλλό που θα ωφεληθούν, αλλά και άλλους που βρίσκονται σε άλλες φυλακές.

«Είναι συκοφαντία ότι κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις είναι διάλογος με τρομοκράτες, εξεγερμένους κ.λπ. Το νομοσχέδιο πρώτα καταρτίστηκε και μετά υπήρξαν οι αντιδράσεις» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε επίσης ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που εισάγονται εξαιρέσεις και νομοθετήματα με βάση κοινωνικά αιτήματα της εποχής, ούτε είναι πρωτοφανές θέμα να γίνεται διάλογος με κρατουμένους ή εξεγερμένους».