ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/04/2015 09:24 EEST | Updated 16/04/2015 09:25 EEST

Σόιμπλε: Δεν τίθεται συζήτηση για νέα αναδιάρθρωση χρέους. Κάντε μεταρρυθμίσεις και μην δίνετε ψεύτικες ελπίδες

Sean Gallup via Getty Images
BERLIN, GERMANY - MARCH 11: German Finance Minister Wolfgang Schaeuble attends the weekly German government cabinet meeting on March 11, 2015 in Berlin, Germany. Schaeuble has been among the staunchest opponents of acceeding to recent Greek demands over its debt obligations. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Το ενδεχόμενο νέων παραχωρήσεων στην Ελλάδα απέκλεισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση το αν θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την παροχή βοήθειας αντί να δίνει «ψεύτικες ελπίδες» στους πολίτες της.

Ο Σόιμπλε, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg στη Ν. Υόρκη την Τετάρτη, δήλωσε ότι δεν τίθεται σήμερα θέμα συζήτησης περί νέας αναδιάρθρωσης χρέους και ότι οι ελληνικές απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις είναι εντελώς μη ρεαλιστικές. «Αυτό έχει αποφασιστεί τόσες φορές από τα διεθνή δικαστήρια, ώστε η αναβίωση της συζήτησης αυτής μπορεί μόνο να δημιουργεί εντελώς εξωπραγματικές ελπίδες στους Έλληνες», δήλωσε.

«Εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ενώ κάποιου είδους αναδιάρθρωση ενδεχομένως να βρίσκεται στην ατζέντα σε δέκα χρόνια, «σήμερα το ζήτημα για την Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση της οικονομίας της έτσι ώστε να γίνει ανταγωνιστική σε κάποιο σημείο».

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της Die Zeit, το οποίο αναφερόταν σε σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας της, ο Σόιμπλε απάντησε: «Δεν έχουμε τέτοια σχέδια, και αν επεξεργαζόμασταν τέτοια - επειδή τα στελέχη του υπουργείου λαμβάνουν σχεδόν τα πάντα υπόψη - τότε ασφαλώς δεν θα συζητούσαμε γι' αυτά. Δεν έχει νόημα να γίνονται εικασίες γι' αυτό».

Ερωτηθείς αν σχεδιάζει να συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι θα τον δει «σίγουρα» την επόμενη εβδομάδα στη Ρίγα της Λετονίας. «Θα έχει πολλές συναντήσεις, το ίδιο και εγώ, αλλά ίσως να συναντηθούμε. Αν συναντηθούμε, ασφαλώς θα συζητήσουμε. Ασφαλώς, κανένα πρόβλημα», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.