ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/04/2015 17:26 EEST

Σόιμπλε: Δεν ζητάμε το 100% των μεταρρυθμίσεων για την εκταμίευση της δόσης

PAUL J. RICHARDS via Getty Images
German Federal Minister of Finance Wolfgang Schauble is seen shortly before delivering remarks entitled, 'Eurozone at a crossroads (again): A conversation with Wolfgang Schauble.' at the Brookings Institute April 16, 2015, in Washington, DC. AFP PHOTO/PAUL J. RICHARDS (Photo credit should read PAUL J. RICHARDS/AFP/Getty Images)

Την ανάγκη η χώρα μας να φέρει αποτελέσματα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει την εκταμίευση της δόσης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν ζητείται από την Ελλάδα το 100% των μεταρρυθμίσεων.

«Ζητάμε δομικές μεταρρυθμίσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση του ινστιτούτου Brookings στην Ουάσινγκτον, υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να βοηθηθεί μια χώρα εάν αυτή αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της.

Ακόμη σημείωσε πως είναι δύσκολο για την Αθήνα να βρει κάποιον να τη δανείσει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν βρείτε κάποιους στο Πεκίνο, τη Μόσχα που είναι πρόθυμοι να σας δανείσουν χρήματα, είναι εντάξει με εμάς, πάρτε τα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους αλλά να ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της.

Κληθείς να απαντήσει για το αν η Ευρώπη είναι τόσο ισχυρή ώστε να χάσει ένα μέλος της, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε πως ένα Grexit είναι κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.

«Ότι και να συμβεί στην Ευρώπη, δεν θα πάρουμε το ρίσκο να αποσταθεροποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την ελληνική περίπτωση, ως τη δυσκολότερη διάσωση που έχει κάνει η Ευρώπη.