Ανεπιτυχής τελικά, αλλά εντυπωσιακή η απόπειρα προσγείωσης πυραύλου της SpaceX μετά από πτήση

Ανεπιτυχής τελικά, αλλά εντυπωσιακή η απόπειρα προσγείωσης πυραύλου της SpaceX μετά από πτήση

Η δεύτερη προσπάθεια της SpaceX του Έλον Μασκ να προσγειώσει πύραυλο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί, έφτασε πολύ κοντά, χωρίς ωστόσο να «κλείσει» με επιτυχία .

Η εταιρεία δημοσιοποίησε βίντεο από την απόπειρα, η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκτόξευσης της ρομποτικής κάψουλας Dragon, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του space.com, ο πύραυλος Falcon 9 στη συνέχεια προσέγγισε την ρομποτική, μη επανδρωμένη πλωτή πλατφόρμα «Just Read the Instructions» (τίτλος εμπνευσμένος από τα βιβλία του συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Iain Banks) και όντως άγγιξε την εξέδρα ελεγχόμενα, στο πλαίσιο μιας «μαλακής» προσνήωσης. Ωστόσο, δεν έμεινε σταθερός, καθώς έγειρε και έπεσε, με αποτέλεσμα την καταστροφή του.

Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια της εταιρείας μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες: ένας Falcon 9 εξερράγη επίσης στην εξέδρα στις 10 Ιανουαρίου.

Οι εν λόγω δοκιμές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών της εταιρείας να αναπτύξει πλήρως επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους, μειώνοντας δραματικά το κόστος των διαστημικών αποστολών και φέρνοντας επανάσταση στον χώρο.

Η επόμενη προσπάθεια αναμένεται να λάβει χώρα στις 19 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες προσγείωσης/ προσεδάφισης δεν θα λαμβάνουν χώρα πάντα στο «Just Read the Instructions» ή κάποια άλλη πλωτή πλατφόρμα, καθώς η εταιρεία σκοπεύει να εκτοξεύει τους πυραύλους της και να τους επιστρέφει στις ίδιες εγκαταστάσεις.

Δημοφιλή