ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/04/2015 08:00 EEST | Updated 16/04/2015 08:03 EEST

Έρχεται ο σεφ του μέλλοντος: Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη αυτοματοποιημένη κουζίνα

youtube

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα ρομπότ που θα μπορεί να μαγειρεύει γεύματα υψηλής ποιότητας μέσα σε λίγα λεπτά. Ο σεφ του μέλλοντος θα αλλάξει τα δεδομένα με τα οποία περνούσαμε χρόνο στην κουζίνα, καθώς το μαγείρεμα θα γίνει αυτοματοποιημένο.

Το σύστημα δημιουργήθηκε από την εταιρεία Moley Robotics, η οποία έχει στόχο την δημιουργία μιας οικονομικής εκδοχής του ρομποτικού σεφ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η μηχανή θα συνδέεται μάλιστα με μια βιβλιοθήκη τύπου iTunes, απ' όπου θα μπορεί να κατεβάζει και να εκτελεί συνταγές.

Επιπλέον, έχει ενσωματωμένα δύο μηχανικά χέρια, δημιούργημα της εταιρείας Shadow Robot, τα οποία μπορούν να μιμηθούν τις κινήσεις ενός πραγματικού επαγγελματία μάγειρα.

Για την δημιουργία των χεριών χρειάστηκε να κινηματογραφηθεί πρώτα κάποιος σεφ, ώστε το σύστημα να μπορέσει να ακολουθήσει τις ίδιες κινήσεις. Ο σεφ που επιλέχθηκε ήταν ο Τιμ Άντερσον, νικητής στην βρετανική εκδοχή της εκπομπής Master Chef, οι κινήσεις του οποίου μεταφράστηκαν σε αλγόριθμους από την Shadow Robot σε συνεργασία με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Stamford και την Ιταλική Σχολή Προηγμένων Τεχνολογιών SSSUP Pisa.

Παρ' όλες τις ευκολίες που θα παρέχει η αυτοματοποιημένη κουζίνα, δεν θα αντικατασταθεί ο σημαντικός ρόλος των σεφ. Σύμφωνα με τον Τιμ Άντερσον, το ρομπότ θα λειτουργεί ως βοηθός του αρχιμάγειρα και θα μπορεί να εκτελεί τις δικές του συνταγές με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει. Ακόμα, θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στις κουζίνες όλων μας.

«Αν μπορέσεις να φτιάξεις το σωστό μοντέλο, το ρομπότ δεν θα κάνει λάθη. Οπότε οι άνθρωποι θα κάνουν την ευχάριστη δημιουργική διαδικασία και θα αφήνουν οτιδήποτε βαρετό στο μηχάνημα», δήλωσε ο ιδρυτής της Moley Robotics, Μαρκ Ολίνικ.

Πηγή: Reuters