ΔΙΕΘΝΕΣ
16/04/2015 15:26 EEST

Τσεχία: Σε ηλικία 45 χρονών πέθανε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας

ASSOCIATED PRESS
Czech Prime Minister Stanislav Gross, left, and Dutch Queen Beatrix during a meeting at the royal palace Huis ten Bosch in The Hague The Netherlands, Tuesday Nov. 23, 2004 (AP Photo/Bas Czerwinski, pool)

Σε ηλικία 45 χρονών άφησε σήμερα, Πέμπτη, την τελευταία του πνοή ο Στάνισλαβ Γκρος, πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας, ύστερα από μακρά ασθένεια.

Ο Στάνισλαβ Γκρος, που είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών σε δύο κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του νυν προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, τους τελευταίους μήνες έδινε μάχη με την αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αποκαλούμενη και νόσο του Λου Γκέριγκ.

Τον Ιούλιο του 2004, σε ηλικία 34 ετών, είχε γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Τσεχίας. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα, καθώς ξέσπασε σκάνδαλο που αφορούσε τη χρηματοδότηση που είχε λάβει για να αγοράσει ένα διαμέρισμα στην Πράγα.

Έπειτα από την παραίτηση του, ο Στάνισλαβ Γκρος επέστρεψε στην άσκηση της δικηγορίας και επένδυσε σε εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν και οι αμφιβολίες για τη διαφάνεια των οικονομικών του, συνέχισαν να εκφράζονται από τα Μέσα της χώρας του, δεν προέκυψε κάτι επιβαρυντικό από την έρευνα εις βάρος του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)