ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/04/2015 14:59 EEST | Updated 17/04/2015 15:00 EEST

Αβραμόπουλος: Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στο μεταναστευτικό

ASSOCIATED PRESS
Dimitris Avramopoulos, EU Commissioner for Migration, Home Affairs, and Citizenship, speaks during a news conference at the Justice Department in Washington, Thursday, Nov. 13, 2014,with Attorney General Eric Holder and Italy's Minister of Justice Andrea Orlando, after their meeting. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Την ανάγκη τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στο θέμα της μετανάστευσης υπογράμμισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Ήλθε η ώρα να δείξουν αλληλεγγύη, ενεργοποιώντας τους απαραίτητους πόρους, ιδιαίτερα όταν υπάρχει σημαντική εισροή μεταναστών στα εξωτερικά μας σύνορα, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ιταλία και την Ελλάδα».

Ο κ. Αβραμόπουτλος πραγματοποίησε επίσκεψή στο Μαρόκο στο πλαίσιο των επαφών του με γειτονικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες ροές παράτυπων μεταναστών.

Μετά τις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Mohamed Hassad και τον υπουργό Μετανάστευσης κ. Anis Birou δήλωσε: «Το Μαρόκο είναι σημαντικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης της ασφάλειας. Στην Ευρώπη, περισσότεροι από 10,000 μετανάστες διασώθηκαν από την περασμένη Παρασκευή με τη συμμετοχή της Frontex και της κοινής συνοριακής επιχείρησης “Τρίτων”».

Γνωρίζουμε, συνέχισε, ότι η κατάσταση στη Μεσόγειο επιδεινώνεται.

«Όλοι μαζί πρέπει άμεσα να συνεννοηθούμε και να βρούμε λύσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία με τους γείτονές μας και το Μαρόκο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει η ίδια αποφασιστικότητα και στις άλλες χώρες που θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα.

«Η Επιτροπή είναι εδώ για να στηρίξει τα κράτη μέλη και τους φίλους γείτονές μας. Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή της πολιτικής μας. Η Ευρώπη κάνει τη δουλειά της. Έχουμε ήδη λάβει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Μέχρι το τέλος Μαΐου η Ευρώπη, για πρώτη φορά, θα έχει μια ολοκληρωμένη, ολιστική πολιτική για τη μετανάστευση. Όπως σας ανέφερα, η Ευρώπη επιτελεί το καθήκον της είναι, ωστόσο, στο χέρι των κρατών μελών να την εφαρμόσουν. Και κάτι άλλο. Έχει μεγάλη σημασία να μοιράζονται οι ευθύνες και βέβαια να υπάρχει αλληλεγγύη».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)