ΔΙΕΘΝΕΣ
17/04/2015 09:09 EEST | Updated 17/04/2015 09:09 EEST

Βιβλίο του διευθυντή της Charlie Hebdo κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης για την διάδοση του όρου «ισλαμοφοβία»

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Sept.19, 2012 file photo, Stephane Charbonnier also known as Charb , the publishing director of the satyric weekly Charlie Hebdo, displays the front page of the newspaper as he poses for photographers in Paris. The late former editor of French weekly Charlie Hebdo takes on politicians, the media and

Βιβλίο του Στεφάν Σαρμπονιέ, διευθυντή και σκιτσογράφου στην εφημερίδα Charlie Hebdo, με θέμα τον φόβο του Ισλάμ, δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Το βιβλίο είχε ολοκληρωθεί δύο μέρες πριν την αιματοβαμμένη επίθεση τζιχαντιστών στα γραφεία της εφημερίδας στο Παρίσι στις εφτά Ιανουαρίου του 2015 και είχε τίτλο «Επιστολή προς τους αγύρτες της ισλαμοφοβίας που παίζουν το παιχνίδι των ρατσιστών». Κατά την επίθεση, ο Σαρμπονιέ έχασε τη ζωή του.

«Μία ημέρα, για να γελάσουμε, θα δημοσιεύσω όλες τις απειλητικές επιστολές που έλαβα στο Charlie Hebdo» είχε γράψει στο βιβλίο του ο Σαρμπονιέ, γνωστός και ως «Charb».

Μέσα από τις σελίδες του ο ίδιος εκφράζει ανησυχία για τον πόλεμο κατά της «ισλαμοφοβίας», που όπως υποστηρίζει υπερασπίζεται το Ισλάμ περισσότερο από τους μουσουλμάνους.

Ακόμα, διερωτάται γιατί η ισλαμοφοβία, δηλαδή ο φόβος για το Ισλάμ, χρησιμοποιείται ως όρος για να καταγγελθεί το μίσος προς τους μουσουλμάνους και αναρωτιέται γιατί δεν χρησιμοποιείται η λέξη «μουσουλμανοφοβία» ή απλά η λέξη «ρατσισμός».

Υποστηρίζει ότι «...πολλοί από εκείνους που κάνουν εκστρατεία κατά της ισλαμοφοβίας ουσιαστικά δεν την κάνουν για να υπερασπιστούν τους μουσουλμάνους ως ανθρώπους αλλά για να υπερασπιστούν τη θρησκεία του Προφήτη Μωάμεθ».

Κατηγορεί μάλιστα τα μέσα ενημέρωσης, επειδή συνέβαλαν στη διάδοση του όρου καθώς, «κάθε σκάνδαλο που περιέχει στον τίτλο του την λέξη Ισλάμ, πουλάει».

Ο Charb αμφισβητεί την οργανωμένη θρησκεία και ειδικά ορισμένους από τους θιασώτες της και υπερασπίζεται τα αμφιλεγόμενα σκίτσα του Μωάμεθ που είχε φιλοξενήσει η εφημερίδα και τα οποία θεωρήθηκαν ισλαμοφοβικά.

Στο βιβλίο του αναφέρεται και σε έναν κατάλογο, τον οποίο δημοσίευσε η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο στο περιοδικό «Inspire» το 2013, ο οποίος περιέχει τα ονόματα 11 ανθρώπων που καταζητούνται για τη διάπραξη «εγκλημάτων κατά του Ισλάμ».

«Βρήκα το όνομά μου, ανορθόγραφο αλλά συνοδευόμενο από μία φωτογραφία μου όπου μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει την έκφραση της ανησυχίας στο πρόσωπό μου» γράφει ο ίδιος. Η φωτογραφία αυτή είχε τραβηχτεί την ημέρα που πυρπολήθηκαν τα γραφεία της εφημερίδας, το 2011, λίγο μετά την κυκλοφορία μίας ειδικής έκδοσης υπό τον τίτλο «Charia Hebdo».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)