ΔΙΕΘΝΕΣ
17/04/2015 14:48 EEST

Γαλλία: Μέτρα παίρνει η κυβέρνηση για τις σεξουαλικές επιθέσεις στα Μέσα Μεταφοράς

ASSOCIATED PRESS
Commuters wait for a metro, at Gare de l'Est station in Paris, Monday Nov. 19, 2007, on the sixth day of strike by transports workers. The strike centers on a protest over President Nicolas Sarkozy's promise to strip away benefits that allow some public sector workers to retire earlier than most other workers with full benefits. (AP Photo/Remy de la Mauviniere)

Προβληματισμένη από την έκθεση που κατέθεσε στη γαλλική κυβέρνηση, το Ύπατο Συμβούλιο Ισότητας Γυναικών και Ανδρών, στην οποία παρουσιάζεται το σύνολο των 600 ερωτηθέντων γυναικών να έχουν πέσει τουλάχιστον μια φορά θύματα επιθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εμφανίζεται η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της χώρας.

Η Μαριζόλ Τουρέν δεσμεύτηκε για λήψη μέτρων από την κυβέρνηση άμεσα, «μέσα στις επόμενες βδομάδες», καθώς «είναι απαράδεκτο», όπως σημείωσε, να παρενοχλούνται οι επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, για τη γαλλική κυβέρνηση, είναι το γεγονός πως, μεταξύ των 600 ερωτηθέντων γυναικών που διαμένουν στο Παρίσι, ακριβώς οι μισές, το 50%, απάντησαν πως παρενοχλήθηκαν για πρώτη φορά πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια.

Ταυτόχρονα, έξι στις δέκα γυναίκες και τρεις στους δέκα άνδρες υπογράμμισαν πως φοβούνται πως θα δεχτούν επίθεση ή θα πέσουν θύματα κλοπής, κατά τη παραμονή τους σε Μέσα Μεταφοράς της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το Ύπατο Συμβούλιο Ισότητας Γυναικών και Ανδρών, από τη μεριά του, προτείνει την εφαρμογή ενός πανεθνικού σχεδίου δράσης, που θα περιλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού των Μέσων Μεταφοράς, καθώς και την καλύτερη οργάνωση των δρομολογίων των λεωφορείων, με πιθανή διεύρυνση των ωραρίων τους και να υπάρχει η δυνατότητα να σταματούν τα οχήματα, αν το ζητούν οι επιβάτες.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση «να σπάσει η σιωπή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με την ίδια τη πρόεδρο του Ύπατου Συμβουλίου να ομολογεί πως ως και την ολοκλήρωση των ερευνών δεν είχε συνειδητοποιήσει ούτε η ίδια πως ήταν ένα «τόσο μαζικό» πρόβλημα και ιδιαίτερα «τόσο βαρύ για τις γυναίκες».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, σε εθνικό επίπεδο, η πλειοψηφία των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και επιθέσεων καταγράφονται κυρίως σε λεωφορεία, αλλά ακόμη και σχολικά λεωφορεία, και μάλιστα την ημέρα και όχι κατά τις νυχτερινές ώρες.

Το εύρος των παρενοχλήσεων και επιθέσεων περιλαμβάνει από προκλητικά βλέμματα και κάθε είδους προσβολές, ως ανάρμοστα αγγίγματα, με τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνουν πως πολύ συχνά, στις καθημερινές τους διαδρομές στο Παρίσι, αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα από την συμπεριφορά ανδρών απέναντι τους, με σκέψεις να υπάρχουν από την μεριά της Πολιτείας για θέσπιση ειδικών σεμιναρίων αυτοάμυνας, για τις γυναίκες.