ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/04/2015 16:17 EEST | Updated 18/04/2015 06:18 EEST

Ομπάμα: Η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της

ASSOCIATED PRESS
President Barack Obama reaches to shake hands with Italian Prime Minister Matteo Renzi in the Oval Office of the White House in Washington, Friday, April 17, 2015. The leaders are expected to discuss Europe's economy, a pending trade pact between the U.S. and Europe, climate change and energy security. (AP Photo/Susan Walsh)

Την ανάγκη η Ελλάδα να τα βρει με τους δανειστές της και να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στον Λευκό Οίκο.

«Η Ελλάδα χρειάζεται να τα βρει με τους δανειστές της, να αρχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να συλλέξει φόρους, να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία, να διαμορφώσει μια ευέλικτη αγορά εργασίας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να δείξει πως η χώρα θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της.

«Πρέπει να δείξετε στους πιστωτές ότι προσπαθείτε» είπε και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης κάποιων σκληρών αποφάσεων.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη γενικότερα, ο Ομπάμα δήλωσε ότι είναι αναγκαίες τόσο η λιτότητα όσο και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Για την Ιταλία, έκρινε ότι η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι βρίσκεται στη σωστή πορεία με τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει.

Σημείωσε ωστόσο ότι, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ενδείξεις για πτώση της ζήτησης και αποπληθωρισμό στην Ευρώπη, είναι αναγκαίο να δωθεί μια ώθηση στην αύξηση της ζήτησης.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η ψήφος του ελληνικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή.

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να εργασθούμε σκληρά για να επιτύχουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Ρέντσι και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στη χώρα του, ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι η Ρώμη διαθέτει πλέον μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι το 2015 θα πρέπει να αποτελέσει μια χρονιά καμπής για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.