Βόμβα Νικολούδη: Οι Ελβετοί μας έδιναν 1,4 δισ ευρώ το 2012 και εμείς δεν τα πήραμε

Βόμβα Νικολούδη: Οι Ελβετοί μας έδιναν 1,4 δισ ευρώ το 2012 και εμείς δεν τα πήραμε
TO GO WITH AFP STORY BY SOPHIE MAKRIS AND JOHN HADOULISPanagiotis Nikoloudis, newly appointed Greek Minister of State for Combating Corruption, speaks during an interview with AFP in Athens on February 4, 2015. Fighting tax evasion will be made priority by Nikoloudis, a former deputy prosecutor general of the Greek Supreme Court and chairman of the Finance Intelligence Unit, a watchdog responsible for investigating financial crimes. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read
TO GO WITH AFP STORY BY SOPHIE MAKRIS AND JOHN HADOULISPanagiotis Nikoloudis, newly appointed Greek Minister of State for Combating Corruption, speaks during an interview with AFP in Athens on February 4, 2015. Fighting tax evasion will be made priority by Nikoloudis, a former deputy prosecutor general of the Greek Supreme Court and chairman of the Finance Intelligence Unit, a watchdog responsible for investigating financial crimes. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Σημαντικές αποκαλύψεις έκανε στην πρώτη του συνέντευξη τύπου ο υπουργός επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς και της Φοροδιαφυγής Παναγιώτης Νικολούδης και για πρώτη φορά έδωσε ένα... χάρτη με τους τομείς δράσης του και τα βήματα, που έχει ήδη ξεκινήσει γιά να κερδίσει τη μάχη με τις δύο μάστιγες της οικονομίας, που είναι η φοροδιαφυγή και η διαφθορά.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας, που έχει ξεκινήσει για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τους Ελβετούς, περί ανταλλαγής πληροφοριών , σχετικά με τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, προκειμένου να εντοπιστούν ποιοι φοροδιαφεύγουν και να φορολογηθούν, ο υπουργός, χωρίς να μασάει τα λόγια του έκανε μια αποκάλυψη – βόμβα, λέγοντας ότι, υπήρχε ήδη συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση, που είχε υπογραφεί το 2012, βάσει της οποία θα εισπράτταμε ως προκαταβολή από τις καταθέσεις Ελλήνων ποσόν 1,4 δισ ευρώ!

Ο κ. Νικολούδης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών Ζακ ντε Βατερβίλ στις 28 Απριλίου για το θέμα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, είπε σήμερα ότι, ενώ οι ελβετοί είχαν συμφωνήσει, η συμφωνία τελικά χάλασε...

Ο υπουργός εμφανίστηκε σίγουρος και αισιόδοξος ότι, “η μάχη με τη φοροδιαφυγή έχει κερδηθεί”, όπως χαρακτηριστικά είπε και τόνισε:

“To πρώτο βήμα είναι να βρεις την κρυμμένη φορολογητέα ύλη. Και το δεύτερο να τη φορολογήσεις”.

Και συμπλήρωσε: “Ελέγξαμε 28.000 ΑΦΜ από το 2011, στα οποία έχουν διαπιστωθεί μεγάλες αποκλίσεις. Από αυτό τον έλεγχο προέκυψε η λίστα Νικολούδη, που λένε με τις 5.500 υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί και εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις. Η κρυμμένη φορολογητέα ύλη ανέρχεται σε τουλάχιστον 7 δισ ευρώ, από τα οποία με τις σεμνές προβλέψεις, μπορούμε να εισπράξουμε 2,5 με 3 δισ. Ευρώ”!

Όπως εξήγησε από το 2010 και μετά η Επιτροπή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, της οποία ηγείτο ο ίδιος, μέχρι να υπουργοποιηθεί,, ζήτησε από τις τράπεζες να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για καταθέτες με χρήματα άνω των 200.000 ευρώ. Η ανεξάρτητη αρχή συγκέντρωσε στοιχεία από 15 τράπεζες και ελέγχθησαν όλα συνδυαστικά: τραπεζικές καταθέσεις, εμβάσματα εξωτερικού, μεγάλες κινήσεις στο Χρηματιστήριο, λίστες φοροδιαφυγής. Στη συνέχεια ακολούθησε έλεγχος με βάση το ΑΦΜ και τα δηλωθέντα εισοδήματα και εκεί διαπιστώθηκαν μεγάλες αποκλίσεις. Για παράδειγμα άτομα δήλωναν 20-25.000 το χρόνο, δικαιολογούσαν συνολικά 250.000-300.000 ευρώ εισόδημα και είχαν 1 εκατ. καταθέσεις, εκ των οποίων πολλά χρήματα ήταν «σπασμένα» σε διαφορετικές τράπεζες ή και στο εξωτερικό.

Συνολικά ελέγχθησαν 28.000 ΑΦΜ για το 2011 και εντοπίστηκαν 5.5000 παραβάτες (βγήκαν εκτός όσοι καταθέτες είχαν μικρές αποκλίσεις και οι αρχές εστίασαν σε μεγάλες υποθέσεις). Σε αυτές τις περιπτώσεις η απόκλιση των δηλωθέντων και αυτών που κατείχαν ήταν της τάξης των 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, σύμφωνα με τον υπουργό, μπορούν να εισπραχθούν 2,5 με 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο ο υπουργός δήλωσε ότι, υπάρχει κρατική δυσχέρεια στην είσπραξη, καθώς οι εφορίες λένε ότι δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν βεβαιώσεις, ενώ και το ΣΔΟΕ είναι αποδυναμωμένο στελεχιακά.

Πρόσθεσε όμως ότι, ο κ. Μάρδας τον διαβεβαίωσε ότι, το πρόβλημα με τις εφορίες θα έχει λυθεί σε ένα εξάμηνο.

Ερωτηθείς για τις πρακτικές αδυναμίες των Σωμάτων Δίωξης είπε: «Δεν θέλω να ρίξω λάσπη και ευθύνες. Όλοι έχουν πρακτικά ή άλλα προβλήματα. Τώρα παίρνω 600 ευρώ λιγότερα από όσα όταν ήμουν αντεισαγγελέας. Είναι λόγος αυτός να μην κάνω τη δουλειά μου; Τη λύση θα τη δώσει ένας σωστός φορολογικός νόμος».

Ο υπουργός προσδιόρισε ποιος θα είναι ο επόμενος τομέας στον οποίο θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις: τα δημόσια έργα.

Στην αρχή της κουβέντας με τους δημοσιογράφους ο κ. Νικολούδης μίλησε για τη Διαφθορά και τους τρόπους καταπολέμησης της:

“H έννοια της διαφθοράς είναι αόριστη, είπε. Σε γενικές γραμμές είναι η δωροδοκία και η δωροληψία. Αλλά ακόμη και το λόμπιγκ και η χρηματοδότηση κομμάτων, μπορεί να θεωρηθεί διαφθορά. Δεν υπάρχει οικονομικό έγκλημα, χωρίς να συνδέεται κάπου με τη διαφθορά.

Δεν υπάρχει προηγούμενο σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργίας Υπουργείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς”.

Σε ερωτήσεις εάν θα έπρεπε να δημιουργηθεί σώμα αδιάφθορων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, απάντησε ότι, κάτι τέτοιο έχει ομοιότητες με την δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας, με την οποία ήταν πάντα αντίθετος. Αναφέρθηκε στα μειονεκτήματα δημιουργίας ειδικού σώματος λέγοντας: “Πού θα βρίσκαμε αδιάφθορους; Από τον Άρη θα τους φέρναμε; Δεν υπάρχουν καθαγιασμένοι άνθρωποι. Πόσο μπορεί να μείνει κάποιος αδιάφθορος; Και να είναι στην αρχή, μετά από 5 – 10 χρόνια τι θα γίνει; Θα παραμείνει;

Eίπε ακόμη ότι, η δημιουργία ενός τέτοιου σώματος σημαίνει ότι, κατά διαστήματα οι εργαζόμενοι αυτοί άλλες φορές δεν θα επαρκούν και άλλες φορές θα περισσεύουν.

Ενώ πρόσθεσε:

“Xωρίς να είμαι κακόπιστος, όταν μιλάμε για έλεγχο της Διαφθοράς, θα πρέπει να έχουμε τον έλεγχο των μηχανισμών, που ελέγχουν τη διαφθορά, δηλαδή του ΣΔΟΕ, της υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων, της Οικονομικής Αστυνομίας και του Λιμενικού. Ο υπουργός κατά της Διαφθοράς θα έχει τον υπηρεσιακό έλεγχο. Δεν θα έχω σχέση με προαγωγές, τοποθετήσεις κλπ.”.

Kαι τόνισε: “Εφόσον το κρίνω εγώ, η αστυνομία θα μπορεί να μπαίνει στα λιμάνια και το αντίστοιχο. Αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα ότι, αυτό είναι χώρος της αστυνομίας και το άλλο του λιμενικού κλπ. Δεν ισχύει. Δεν καταλαβαίνω. Τι είναι η αστυνομία; Τούρκικη ή Βουλγάρικη και δεν μπορεί να μπει να ελέγξει, για παράδειγμα στο λιμάνι”.

Πρόσθεσε επίσης ότι, “πίσω από τους διωκτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς θα βρίσκεται η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και από πίσω τους εγώ. Το μάτι το δικό μου”.

Ερωτηθείς εάν θα συνεργαστεί με τα συναρμόδια υπουργεία απάντησε:

“Για οικονομικά εγκλήματα ο ρόλος μου θα είναι επιβοηθητικός. Όσον αφορά όμως εγκλήματα διαφθοράς, θα είμαι υπεράνω όλων. Ακόμη και οι υπουργοί θα ελέγχονται. Ο στόχος μου είναι να ελέγχονται και οι υπουργοί. Και εμένα θα με ελέγχει ο πρωθυπουργός και εσείς οι δημοσιογράφοι”

Και πρόσθεσε με καυστικό χιούμορ:

“Και να σας πω κάτι; Πιο... ύποπτος είμαι εγώ, γιατί είμαι μόνος μου. Δεν έχω κανέναν να με ελέγχει. Γι΄αυτό σας είπα. Θα με ελέγχει ο πρωθυπουργός. Και εσείς. Γι΄αυτό να με προσέχετε, μήπως με δείτε να... αλλάζω...”.

Σε άλλο σημείο ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι, θα δοκιμάσεις διάφορους τρόπους δράσης κατά της διαφθοράς και ότι, δεν φιλοδοξεί να την εξαφανίσει, αλλά να την περιορίσει.

Πάντως το πρώτο αποφασιστικό χτύπημα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου δόθηκε ήδη από τη Μεγάλη Δευτέρα, όταν μικτά κλιμάκια ελέγχου, που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά, όπως εξήγησε ο υπουργός επικρατείας ξεκίνησαν έλεγχο σε όλες τις τελωνειακές εισόδους της Αττικής.

Τα κλιμάκια αποτελούνται από έναν υπάλληλο του ΣΔΟΕ, έναν της Οικονομικής Αστυνομίας, έναν της Υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων και έναν του Λιμενικού Σώματος.

Όπως είπε ο υπουργός πρόκειται για ειδικές ομάδες, που αποτελούνται συνολικά από 8 άτομα, που πραγματοποιούν ελέγχους σε όλες τις τελωνειακές εισόδους του νομού Αττικής με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου (σε πετρέλαιο, καπνά, εμπορεύματα).

Και τόνισε: “Χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κάποιους, με ενημέρωσαν ήδη ότι, μόλις εμφανίστηκαν τα κλιμάκια, οι εκτελωνιστές εξαφανίστηκαν από τα πόστα τους! Το μέτρο θα επεκταθεί άμεσα στη Βόρεια Ελλάδα και σύντομα σε όλη τη χώρα”.

Συμπλήρωσε τέλος ότι, στις επαφές του ως υπουργός με πρέσβεις χωρών εντός και εκτός ΕΕ, τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς από ευρωπαϊκές χώρες του είπα ότι, εάν καταφέρει να ελέγξει και να περιορίσει το λαθρεμπόριο, θα έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό πρόβλημα της χώρας!

Δημοφιλή