ΔΙΕΘΝΕΣ
17/04/2015 16:57 EEST

Προκόπης Παυλόπουλος: «Το Κυπριακό είναι η ψυχή του ελληνικού λαού»

Eurokinissi

«Το Κυπριακό είναι η ψυχή του ελληνικού λαού», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προς τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντηση τους στο Προέδρικο Μέγαρο, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε δίπλα σας».

Επανέλαβε, δε, όπως είχε αναφέρει και στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους από τον Έβρο, πως «η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα και από την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στάθηκε στη πάγια ελληνική θέση υπέρ της εξεύρεσης δίκαιης λύσης, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες των δύο πλευρών στην Κύπρο μπορούν να συνεχιστούν, αν δεν υπάρχουν προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Επεσήμανε ακόμη πως το Κυπριακό αποτελεί ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να αφορά και γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η επίλυση του θα συμβάλει στη διασφάλιση σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Από την μεριά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε το ειλικρινές και άδολο ενδιαφέρον από την πλευρά της Ελλάδας να ξεπεραστεί η απαράδεκτη κατάσταση που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας πως η κατάσταση φαίνεται να εξομαλύνεται, καθώς έχουν πάψει οι προκλήσεις του «Μπαρμπαρός» και φαίνεται να μπορούν να δημιουργηθούν και πάλι συνθήκες επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγους.

Τέλος, ζήτησε μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, εκφράζοντας την ελπίδα του πως η Τουρκία θα συμμετάσχει ενεργά παρούσα στις συζητήσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)