ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/04/2015 14:36 EEST | Updated 17/04/2015 14:36 EEST

Τόμσεν: Δεν αναμένουμε Grexit αλλά θέλουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο από την Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS
Poul Thomsen, the International Monetary Fund mission chief in Greece, delivers a speech during the annual conference of American-Hellenic Chamber of Commerce in Athens, Wednesday, Dec. 14, 2011. Greece has reached its limit in raising taxes and needs to refocus its austerity program on long-term spending cuts, the International Monetary Fund said Tuesday. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Δεν αναμένει μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόλ Τόμσεν, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης του Ασφαλιστικού, διευκρινίζοντας παράλληλα πως το ΔΝΤ δεν ζητεί και ποτέ δεν ζήτησε, οριζόντες περικοπές.

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα, επισημαίνοντας παράλληλα πως απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πακέτο.

Ο ίδιος είπε πως δεν περιμένει στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, στις 24 Απριλίου, να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα προσθέτοντας πως θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις.

Ακόμη ο Πολ Τόμσεν δήλωσε πως αναγνωρίζει ότι η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα έχει μια ισχυρή εντολή να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι για αυτό τον λόγο γίνονται οι διαπραγματεύσεις και το Ταμείο επιδεικνύει ευελιξία.

Όπως τόνισε γίνεται προσπάθεια ώστε να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να διατηρήσει τα κέρδη από το υφιστάμενο πρόγραμμα, να παραμείνει η οικονομία της σταθερή και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως το ΔΝΤ δεν περιμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σημειώνοντας πως εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο οι επιπτώσεις θα ήταν σημαντικές τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρωζώνη.

Σε ερώτηση για το εάν η μεταρρύθμιση μπορεί να γίνει χωρίς περικοπές συντάξεων ο κ. Τόμσεν είπε πως το Ταμείο ούτε ζήτησε, ούτε θα ζητήσει οριζόντιες περικοπές συντάξεων, ενώ έκανε αναφορά, χωρίς να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, για μειώσεις υψηλών συντάξεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη ρευστότητα της Ελλάδας και το πως θα καταφέρει χωρίς να λαμβάνει χρήματα να πληρώνει τις υποχρεώσεις της ο κ. Τόμσεν είπε πως δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία για τα ελληνικά ταμεία και πρόσθεσε με νόημα πως το μόνο που γνωρίζει είναι ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές πληρωμές τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.