ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/04/2015 12:23 EEST | Updated 22/04/2015 12:23 EEST

Παππάς: Η ΠΝΠ δεν είναι εύκολη επιλογή. Πρόκειται περί εσωτερικού δανεισμού

Eurokinissi

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν είναι μια εύκολη επιλογή, «δεν προκύπτει όμως η διάλυση των νοσοκομείων και των περιφερειών. Δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται περί εσωτερικού δανεισμού» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

Τα πολιτικά κόμματα πολύ σύντομα θα κληθούν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για αυτή την ιστορική φάση, ανέφερε ο κ. Παππάς. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων και είπε ότι οι εταίροι μας κομίζουν στο τραπέζι αιτήματα που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση, γιατί είναι οι κόκκινες γραμμές που έχει βάλει. Ωστόσο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναζητά και θα πετύχει λύση. Όχι, όμως, μία οποιαδήποτε λύση.

«Η διαπραγμάτευση έχει τις δυσκολίες της και οι δανειστές έχουν κομίσει στο τραπέζι κάποια αιτήματα, τα οποία δεν γίνονται δεκτά μέχρι στιγμής. Και δεν θα γίνουν δεκτά, διότι είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και θα έχουμε την ευκαιρία, τη δυνατότητα, την υποχρέωση, όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν επ' αυτών. Εάν η κυβέρνηση, δηλαδή, πρέπει να δεχθεί τις αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά. Εάν πρέπει να δεχθεί τις περικοπές των συντάξεων. Αυτά είναι ζητήματα πολιτικής, τα οποία κανένα περιτύλιγμα δεν μπορεί να τα καλύψει. Η κυβέρνηση αναζητά, διεκδικεί και θα πετύχει λύση. Όχι μία οποιαδήποτε συμφωνία. Δεν υπάρχει το δίλημμα συμφωνία ή χάος» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας σε αυτό το σημείο ότι «έχουν υπάρξει και συμφωνίες, στο πρόσφατο παρελθόν, που επέτειναν το χάος».

«Εμείς, λοιπόν, θέλουμε λύση και αυτό λέμε και στους εταίρους. Λένε για το ασφαλιστικό "περικόψτε". Λύνει κάποιο πρόβλημα; Ξέρουμε ότι έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στο ασφαλιστικό. Έχουμε τσακισμένα αποθεματικά, έχουμε τεράστια ανεργία, έχουμε αρνητικό δημογραφικό προφίλ ως χώρα. Τι από αυτά τα προβλήματα θα έλυνε μία περικοπή; Κανένα. Άρα, λοιπόν, η κυβέρνηση θα συμβάλει να αναβαθμιστεί ο πολιτικός διάλογος και να επικεντρωθεί στα πραγματικά ζητήματα της πολιτικής. Είναι αμείλικτα τα ζητήματα. Ή το κάνεις ή δεν το κάνεις. Ή συνεχίζεις την ύφεση που ο ελληνικός λαός επέλεξε να αποδοκιμάσει ή δεν συνεχίζεις. Τα προβλήματα της ρευστότητας, και εδώ έχουν την ευθύνη και οι εταίροι μας, προκύπτουν ακριβώς επειδή ορισμένοι είναι κολλημένοι στα προηγούμενα συμφωνηθέντα. Ποια είναι, λοιπόν, η τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων; Να εφαρμοστεί η πέμπτη αξιολόγηση και να τελειώνουμε;» πρόσθεσε ο κ. Παππάς και επεσήμανε πως «οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να τοποθετηθούν στη νέα ιστορική φάση».

«Είναι σαφές ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που πέρασαν το εκλογικό αποτέλεσμα που πέρασαν, έχουν ιστορική υποχρέωση να επανατοποθετηθούν στο νέο ιστορικό πεδίο. Υπάρχουν και οι νοσταλγοί του μνημονίου» επέμεινε ο υπουργός Επικρατείας.

 

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)