ΔΙΕΘΝΕΣ
22/04/2015 09:55 EEST | Updated 22/04/2015 12:36 EEST

Κομισιόν κατά Gazprom για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της

ASSOCIATED PRESS
A worker at a boosting compressor station ''East-Poltava'' near the village of Kovalivka, Poltava region some 357 kilometers of Kiev, Ukraine, Friday, June 27, 2014. Russia's state-controlled gas company, Gazprom, warned its European customers Friday that it could limit supplies to those European countries that intend to re-sell the natural gas on to Ukraine. (AP Photo/Sergei Chuzavkov)

Για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και έξι ακόμα χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κατηγορεί την Gazprom η Κομισιόν.

Ο ενεργειακός κολοσσός βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για θέματα ανταγωνισμού με την Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ να διερευνά πώς η κρατικά ελεγχόμενη εταιρία, βασικός ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης, παρακώλυσε τον διασυνοριακό ανταγωνισμό, ενώ επέβαλε υπερβολικές χρεώσεις σε πέντε χώρες.

«Θεωρούμε ότι η (Gazprom) ίσως δημιούργησε τεχνητά εμπόδια, αποτρέποντας τη μεταφορά αερίου από ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προς άλλα κράτη, κάτι που παρεμποδίζει τον διασυνοριακό ανταγωνισμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βεστάγκερ.

«Η διατήρηση του διαχωρισμού των εθνικών αγορών φυσικού αερίου επίσης επέτρεψε στην Gazprom να χρεώνει τιμές που, σε αυτό το στάδιο, θεωρούμε αθέμιτες», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Επιτρόπου.

Απαράδεκτες τις κατηγορίες

Από την πλευρά τους, τόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και η Gazprom χαρακτηρίζουν αβάσιμες και απαράδεκτες τις κατηγορίες.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι οι κατηγορίες της ΕΕ είναι μια απαράδεκτη απόπειρα να εφαρμοστούν αναδρομικά οι πρόσφατοι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ενέργεια σε προηγούμενα συμβόλαια. «Όλα τα συμβόλαια που ισχύουν τώρα τα οποία υπέγραψε η Gazprom με τους εταίρους της, υπεγράφησαν με πλήρη σεβασμό προς το νομικό καθεστώς που ίσχυε στην ΕΕ την περίοδο εκείνη».

«Αφού η ΕΕ υιοθέτησε το αποκαλούμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο (…) υπήρξαν προσπάθειες, και συνεχίζονται τώρα, να εφαρμοστούν αναδρομικά αυτές οι απαιτήσεις και σε παλαιά συμβόλαια. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός.

Η Gazprom απέρριψε επίσης τις κατηγορίες και ανακοίνωσε ότι αναμένει πως το θέμα θα διευθετηθεί μετά από διαβουλεύσεις της ΕΕ και της ρωσικής κυβέρνησης.

Επιμένει δε ότι η τιμολόγηση και άλλες πολιτικές της ήταν σύμφωνες με τη νομοθεσία.

«Gazprom αναμένει την επίλυση αυτής της κατάστασης στο πλαίσιο της συμφωνίας, που έχει επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να βρεθεί μία αποδεκτή λύση για την αντιμονοπωλιακή έρευνα σε διακυβερνητικό επίπεδο», αναφέρει στην ανακοίνωση.