ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/04/2015 15:18 EEST | Updated 22/04/2015 15:18 EEST

Την Παρασκευή θα συνεχιστεί η δίκη για το Βατοπέδι

Eurokinissi

Δεν εμφανίστηκε σήμερα, Τετάρτη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, καθώς συνεχίστηκε η δίκη, για την υπόθεση των “ιερών ανταλλαγών”, που είδε διακοπεί από τις 31 Μαρτίου, ωστόσο μέσω του συνηγόρου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ηγούμενου Εφραίμ τόνισε ότι, ο εντολέας του «έπραξε εν πνεύματι δικαίου και με την πεποίθηση πως έκανε το σωστό».

Στη γραμμή άρνησης κινήθηκαν ο μοναχός Αρσένιος, όπως και οι υπόλοιποι 11 κατηγορούμενοι, που δήλωσαν αθώοι.

Την ίδια ώρα το δικαστήριο αποφάσισε να αποβάλλει το δημόσιο από την παράσταση της πολιτικής αγωγής σε βάρος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, γιά όσα από τα 76 ακίνητα έχουν κριθεί οι αποζημιώσεις στα αστικά δικαστήρια.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέβαλε το Δημόσιο και ως προς την παράσταση πολιτικής αγωγής, σε βάρος της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη, κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως, που υποστήριξε ότι, το δημόσιο θα έπρεπε να έχει νωρίτερα υποβάλλει την δήλωση παράστασης.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, «το Δημόσιο δεν μπορεί να παρασταθεί ούτε για την υποστηρίξει της κατηγορίας σε βάρος της συμβολαιογράφου».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η αξία με βάση τις τιμές των επίμαχων συμβολαίων προσδιορίζεται στα 69,4 εκατ. ευρώ.

Το δημόσιο διεκδικεί επιπλέον 1,8 εκ. ευρώ για "την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων".

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή.